آیا با هدایایی که همسر یا دیگران در اختیار زنان قرار می دهند حج بر آنان واجب می شود؟
پرسش
همسرم هدایایی که در مراسم عروسی آورده بودند به من هدیه کرد این هدایا به مقداری است که برای هزینه حج کافی است. من مقداری از آن هدایا (سکه ها) را تبدیل به پول کردم آیا به خاطر این هدایا که مال من شده است حج بر من واجب می شود؟ به طور کلی به خاطر هدایایی که همسر یا دیگران در اختیار انسان قرار می دهند حج بر زنان واجب می شود یا خیر؟
پاسخ اجمالی

با توجه به این که بعد از بخشش آن اموال به شما و پذیرفتن شما، آن مال به ملکیت شما در آمده و جزء اموال شما محسوب می شود و فرض هم این است که شما با این اموال مستطیع شده اید، از این رو در صورت دارا بودن سایر شرایط استطاعت، حج  بر شما واجب است و در این مورد فرقی بین این که هدیه دهنده همسر انسان باشد یا دیگران و هدیه گیرنده زن باشد یا غیر زن نیست، بله در صورتی که هدایایی که به زن می دهند زیور و جزء زینت آلات مخصوص زنان است و در شأن او باشد حج بر او واجب نمی شود.

مراجع تقلید می فرمایند:

اگر مالى که براى حج کفایت مى‏کند را به او ببخشند براى این که حج به جا آورد باید قبول کند و حج به جا آورد، و هم چنین اگر واهب بگوید مخیّرى بین این که حج به جا آورى یا نه. ولى اگر اسم حج را نیاورد و فقط مال را به او ببخشد قبول واجب نیست.  [1]

نمایه های مربوط:

سؤال 1754 (سایت: 1745) (ارث و استطاعت در حج).

سؤال 6217 (سایت: 6655) (صرف هزینه های حج در امور خیر).

[1]  مناسک حج (المحشى للإمام الخمینی)، ص 33، م 34.