آیا در شهادت به ولایت امام علی(ع) در اذان،‌ می‌توان از عباراتی غیر از عبارت مشهور «أشهد أن علیّا ولیّ الله» استفاده کرد؟
پرسش
این که در اذان و اقامه شهادت به ولایت امام علی به قصد قربت مستحب است، این باید به چه عبارتی باشد؟ آیا به این عبارت هم صحیح است: «اشهد ان علیاً حجة الله»؟ و اگر به عبارت‌های دیگر مانند «اشهد ان علیا امیر المؤمنین باب نجاة الله» بدون قصد ورود گفته شود می‌توان به چنین اذان و اقامه‌ای اکتفا کرد؟
پاسخ اجمالی
ولایت امیر المؤمنین (ع) مطلب حقی است، ولی شهادت بر آن - به هر عبارت، حتی عبارت مشهور- بخشی از اذان و اقامه نبوده و در هیچ روایتی بدان توصیه نشده است، اما از آنجا که به تدریج، گفتن آن نشانی از پایبندی به مکتب اهل بیت(ع) شده است، تنها به همین دلیل سزاوار است با همان الفاظ مشهور – و نیز بگونه‌ای که گمان نشود بخشی از اذان است – این شهادت را ادا کرد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. اشکال ندارد.
1. می‌توان اکتفا کرد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
سزاوار است در اذان و اقامه پس از جمله «أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّه» به ولایت و امامت بلافصل حضرت امیرالمؤمنین و ائمه معصومین علیهم‌السلام -به‌گونه‌ای که جزء اذان و اقامه محسوب نگردد- اقرار شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
همان‌طور که در رساله عملیه آمده است، گفته شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
احتیاط این است که آنطور که معمول فعلی شیعه است بگوید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به قصد تبرک و تیمن مانعی ندارد.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
ولایت امیر المؤمنین (ع) مطلب حقی است، ولی شهادت به این ولایت با هر تعبیری که باشد، جزء لازمِ اذان نیست، بلکه جزء مستحب آن نیز نیست. البته امروزه بیان این شهادت در اذان به یکی از شعائر مکتب اهل بیت تبدیل شده است و از این باب، گفتنش کار پسندیده‌ای است ولی احتیاط واجب آن است که به لحاظ تعداد دفعات و کیفیت عبارت به گونه‌ای باشد که معلوم شود جزء اذان نیست و زمینه بدعت و انحراف در شریعت فراهم نگردد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.