آیا در زمان پیشوایان معصوم(ع)، شغل سلمانی و آرایش‌گری وجود داشت و آن حضرات نیز به آنان مراجعه می‌کردند؟!
پرسش
آیا زمان پیامبر(ص) و یا امیرالمؤمنین(ع) چیزی مانند سلمانی بود؟ و آیا امامان برای اصلاح موی سر پیش آرایش‌گر می‌رفتند، یا خودشان انجام می‌دادند؟
پاسخ اجمالی
شغل آرایش‌گری و سلمانی در زمان پیشوایان معصوم(ع) نیز وجود داشت، و به کسانی که به چنین فعالیتی اشتغال داشتند «حلاق» گفته می‌شد. این واژه از ریشه «حلق» به معنای «تراشیدن» است. «حَلق‏ رأْسه»،‏ یعنی «سرش را تراشید». و اگر بخواهند زیادی و کثرت را نیز در آن لحاظ نمایند می‌گفتند: «و حَلَّقوا رؤُوسهم»؛ یعنی زیاد سرشان را می‌تراشیدند.[1]
البته، گفتنی است در گذشته‌های دور بسیاری از شغل‌ها به شکل امروزی که به صنوف مختلف تقسیم می‌شود و مکان و مغازه‌ای برای آن در نظر می‌گیرند نبود، و صاحبان بسیاری از مشاغل – مانند آرایشگران - به صورت سیار به فعالیت مشغول بودند. در همین راستا، گزارشهایی نیز وجود دارد که آرایشگرانی به اصلاح موی معصومان(ع) پرداخته بودند:
1. واقدی از ابن عباس و أبو سعید خدری نقل می‌کند: در حجة‌الوداع و در قربانگاه به سهیل بن عمرو می‌نگریستیم که شتری را برای قربانی نزد رسول خدا(ص) آورد، و حضرتشان با دست مبارکش آن‌را قربانی نمود. سپس آرایشگری را فرا خواند که سر ایشان را بتراشد و سهیل را می‌دیدم که موهای حضرت را گرفته و به چشم و دهانش می‌مالید.[2]
2. امام باقر(ع) به آرایش‌گر توصیه فرمود که تیغ را طرف راست گوششان قرار دهد، و شروع به تراشیدن نماید، در این هنگام امام(ع) نام خدا را بر زبان جاری ساخت و این دعا را خواند: «اللَّهُمَّ أَعْطِنِی بِکُلِّ شَعْرَةٍ نُوراً یَوْمَ الْقِیَامَةِ»؛[3]  خدایا به عدد هر مو نوری در قیامت به من عنایت فرما.

[1]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 10، ص 59، بیروت، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.
[2]. طبری، محمد بن جریر بن رستم، المسترشد فی إمامة علی بن أبی طالب علیه السلام، محقق، مصحح، محمودی، احمد، کوشانپور، ص 540، قم، چاپ اول، 1415ق.
[3]. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن،  ج 5، ص 244، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.