آیا قانون ارث در اسلام موجب کوچک‌ شدن تدریجی زمین‌های کشاورزی و نابودی آنها نمی‌شود؟
پرسش
سلام علیکم؛ مدتی است شایع شده است که احکام ارث در اسلام موجب تقسیم اراضی کشاورزی بین وراث و نابودی تولید محصول می‌شود؛ چون سلیقه افراد و نحوه بهره‌برداری از زمین موروثه متفاوت است. این موضوع چقدر صحت دارد؟
پاسخ اجمالی
سوء مدیریت در نگهداری اراضی، ارتباطی با احکام ارث ندارد؛ زیرا در قانون ارث اسلام، اگرچه مالکیت تقسیم می‌شود، اما افراد را موظف به تقسیم کردن زمین به ابعاد کوچک‌تر نمی‌نماید، چنانچه در ساختمانی مسکونی که به چند نفر به ارث رسیده، لازم نیست که ورثه آن‌را خراب نموده، یا به اجزاء مختلف تقسیم نمایند، بلکه می‌توان به صورت مشاعی و یا فروش آن به دیگران، هر کس از منفعت آن استفاده کند.
لازم به ذکر است در این‌گونه موارد که ممکن است خطری برای منفعت اجتماعی به وجود آورد، دولت اسلامی می‌تواند با تدوین قوانین مناسب در موارد اختلاف، وراث را موظف به استفاده جمعی و مشاعی نموده تا مشکل مطرح شده در سؤال نیز به وجود نیاید.