«علو»، «تعالی» و «استعلاء» چه تفاوتی با هم دارند؟
پرسش
با سلام. فرق تعالی و متعالی و علا چیست؟
پاسخ اجمالی
اصل ماده «عُلُوّ» به معنای بالا و والا بودن است؛ چه در امور مادی و چه در امور معنوی.[1]
«علا – یعلو» ماضی و مضارع ثلاثی مجرد از این ریشه هستند که معنایش آن است که برتر و والا شد و یا میشود. «عالِی» اسم فاعل و «عَلیّ» نیز صفت مشبهه از این ریشه بوده و  به معنای کسی است که برخوردار از ویژگی برتری و علوّ باشد و «أعلی» و «عُلیا» هم اسم تفضیل این ماده به معنای برتر و والاتر میباشند (البته گاهی نیز معنای تفضیل را افاده نمیکند).[2]
هنگامی که این ماده به باب استفعال میرود، معنای طلب میدهد. بنابر این در آیه «وَقَدْ أَفْلَحَ الْیَوْمَ مَنِ اسْتَعْلَىٰ»[3] ، «استعلاء» را باید طلبی و «به دنبال برتری بودن» معنا کرد.
ریشه «علو»، هنگامی که به باب تفاعل میرود، معنای مبالغه در برتری و علو را به خود میگیرد. بنابر این معنای «تعالی - یتعالی» یعنی به نهایت برتری و علو رسید. اسم فاعل این صیغه نیز «متعالی» است که گاهی حرف آخر آن حذف شده و به صورت «متعال» خوانده و نوشته میشود که به معنای کسی است که به نهایت برتری و علو رسیده است.[4]
«علیین» و «علیون» که به معنای جایگاه بلندی است که بر اساس آموزههای قرآنی،[5] پرونده ابرار در آنجا نگهداری میشود، از همین ریشه میباشد.

[1]. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 8، ص 214، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1360ش.
[2]. التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 8، ص 215.
[3]. طه، 64.
[4]. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، مفردات الفاظ القرآن‏، ص 583، بیروت، دار القلم‏، چاپ اول، 1412ق.
[5]. «کَلاَّ إِنَّ کِتابَ الْأَبْرارِ لَفی‏ عِلِّیِّین»؛(حق آن است که اعمال نیکان در عِلّیّین مکتوب است). مطففین، 18.