آیا می‌توان مسجدی را وقف نموده و در وقف‌نامه‌اش شرایطی؛ مانند ممنوع‌بودن خوردن غذا در آن و یا ممنوعیت ورود برخی افراد خاص را گنجاند؟
پرسش
سلام؛ آیا واقف می‌تواند شرط برای وقف بگذارد؛ مثل این‌که در هنگام وقف مسجد یا حسینیه بگوید کسی داخل مسجد غذا نخورد و یا فلان افراد وارد حسینیه نشوند؟
پاسخ اجمالی

واقف می‌تواند برای وقف، شروطی که مخالف مقتضای وقف نباشد را قرار دهد، اما در مورد مثال مذکور، بیشتر مراجع، گنجاندن چنین شرطی را به صورت مطلق و در تمام عرصه و اعیان مسجد، صحیح ندانستند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

در وقف زمین مسجد این شرط صحیح نیست ولی در بقیه اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

فی نفسه مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بطور کلی بعضی شروط ضمن وقف مانعی ندارد؛ مثل آن‌که شرط کند در صورت احتیاج وقف را برگرداند، ولی صحت شرط به نحوی که در سؤال آمده، محل اشکال است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

شرط مذکور صحیح نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.