سپرده گذاری در بانک های غیر اسلامی و دریافت سود از آنها مشمول ربا می شود و آیا کار کردن در بانک مذکور اشکال دارد؟
پرسش
سلام علیکم. در خصوص نقل و انتقالات و مسائل بانکی در کشوری غیر اسلامی همانند هند تقاضای راهنمایی دارم. لطفاً به طور دقیق و با جزئیات جواب دهید. 1. اگر کسی مقدرا پولی را نزد بانک (فرضاً به مدت چهار سال) سپرده گذاری نماید و بانک در قبال این سپرده گذاری مبلغی را (مثلاً 10%) به عنوان سود پرداخت می نماید آیا این سود اضافی مشمول ربا می شود یا خیر؟ 2. تقریباً اکثر مردم پول های خود را در بانک ذخیره می کنند و بانک سودهایی را به مشتریان خود می دهد. حال اگر آنها آن مبالغ را به طور راکد و بی استفاده برای چندین سال در صندوق ذخیره نمودند سود اضافی حاصل از آن حکم ربا دارد یا خیر؟ 3. اگر شخصی در چنین بانک هایی مشغول به کار باشد، آیا مشکلی ندارد؟ آیا راه حلی وجود دارد؟
پاسخ اجمالی

پاسخ هایی که تا کنون از دفاتر مراجع در خصوص سؤال مذکور دریافت نموده ایم به شرح ذیل می باشد:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

ج2-1) در مفروض سؤال که پول را به عنوان قرض به بانک نداده است سودى که مى‌گیرد، اشکال ندارد.

ج3) اصل انجام این وظیفه اشکال ندارد ولى اشتغال به عملیات بانکى که مربوط به معاملات ربوى است جایز نیست و انسان در برابر انجام آن مستحق گرفتن اجرت و حقوق نیست و امّا دریافت حقوق از درآمد شعبه بانکى در صورتى که شخص علم به وجود مال حرام در آنچه که دریافت مى‏شود نداشته باشد، اشکال ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

ج 2-1) در این خصوص ایرادى ندارد ولى جایز نیست که از آن بانکها قرضى که مستلزم دادن رباست بگیرید در صورت ضرورت می توانید نه به نیت قرض بلکه به نیت استنقاذ آنهم به استناد اذن و اجازه حضرت آیت الله العظمى سیستانى بگیرید البته سودى که از بانکهاى غیر اسلامی تامین می شود جایز است و حکم ربا را ندارد.

ج 3) کار در این اماکن اشکالى ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

ج2-1) سودی که از کفار گرفته می شود اشکالی ندارد.

ج3) در بانک های غیر اسلامی مانعی ندارد.

با این حال برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: گرفتن ربا از بانک های غیر اسلامی، سؤال شماره 608 (سایت: 665)

2. نمایه: وام گرفتن از بانک های دولت های غیر اسلامی، سؤال شماره 1679 (سایت: 1698)

3. نمایه: حکم گرفتن ربا از غیر مسلمان، سؤال شماره 1048 (سایت: 1118)