آیا در منابع تاریخی معتبر اطلاعاتی از زندگی‌نامه نعمان بن عمرو که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه نعمان بن عمرو که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از افرادی که توانست روز عاشورا در مکتب انسان‌ساز امام حسین(ع) به فیض شهادت برسد، و نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت نماید،[1] نعمان بن عمرو راسبی است.[2] بر اساس گزارش‌های تاریخی او به همراه برادرش حلاس بن عمرو راسبی به کربلا آمد،[3] و در روز عاشورا و در حمله‌ی اول دشمن به شرف شهادت رسیدند.[4]

در زیارت‌نامه‌ی امام حسین(ع) در نیمه شعبان و اول ماه رجب این‌گونه به وی سلام داده شده است: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ نُعْمَانَ‏ بْنِ‏ عَمْرٍو».[5]

در منابع کهن بیش از آنچه گفته شد در مورد این شهید به اطلاعاتی دست نیافتیم، اما برخی از مقتل‌نویسان معاصر - بدون ذکر مستند - ایشان را از اصحاب امام علی(ع) دانسته‌ که در نبرد صفین نیز شرکت داشت. بعدها وی به همراه سپاه عمر بن سعد از کوفه خارج شد، اما وقتی او شروط امام(ع) را نپذیرفت، شب هشتم ماه محرم به سپاه امام(ع) پیوست[6] و خود را شایسته نعمت‌های بهشت قرار داد.

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع، ص 155، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق؛ محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 211، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[3]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[4]. همان.

[5]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج 2، ص 714، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.

[6]. الحسینی الحائری الشیرازی، السید عبد المجید‏، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 474، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.