کد سایت fa107953 کد بایگانی 125580 نمایه حکم هدیه‌ای که بابت انجام معامله باطل دریافت می‌شود
طبقه بندی موضوعی خرید و فروش
خلاصه پرسش
هدایایی برای شرکت در برخی معاملات دریافت کردم که بعدها مشخص شد آن معاملات باطل بوده است. استفاده از هدایای دریافتی چه حکمی دارد؟
پرسش
با سلام؛ من در یک‌سری معاملات شرکت کردم -که پس از مدتی فهمیدم باطل بود- و غیر از سود و زیان‌‌هایی که اتفاق افتاد، مبالغی به عنوان پاداش‌ از طرف شخص ثالث(عامل اجرایی معاملات که یک صرافی بود)، بابت تشویق حضور در آن معاملات باطل دریافت کردم. سؤال این است که آیا آن جایزه نیز حرام است، و اگر با آن کسب و کار حلالی راه انداخته باشم، حکمش چیست؟
پاسخ اجمالی

استفاده از این نوع جوایز اهدایی که تنها به دلیل مشارکت در معاملاتی بوده که بطلان آنها بعدها معلوم شده است، اشکالی ندارد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[i]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

جایزه‌های دریافتی حلال است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

حضرت آقا (مدّ ظله) در این مورد اظهار نظر نمی‌فرمایند، و مکلف در این مسأله می‌تواند ـ با رعایت ضوابط ـ به مجتهد اعلم بعدی رجوع کند.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر آن جایزه‌ها داوطلبانه بود - و از روی الزام و تعهد نبوده است - نسبت به آنها وظیفه‌ای ندارید.

[i]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.