آیا در قرآن تصریح به خواندن نمازهای یومیه شده است؟
پرسش
کجای قرآن نوشته نماز یومیه بخوانید؟
پاسخ اجمالی

قرآن کریم در آیات مختلف با عباراتی؛ مانند «أَقِمِ الصَّلاةَ»، «أَقیمُوا الصَّلاةَ» و ... دستور به اقامه نماز داده و خودداری از آن‌را از ویژگی‌های ناسپاسان می‌داند. از این آیات برداشت می‌شود که دست کم، برخی از نمازها واجب‌اند؛ اما در دو آیه است که مفسران قرآن و فقها با استفاده از آنها وجوب نمازهای یومیه را برداشت کرده‌اند، علاوه بر آن‌که روایات و سیره رسول خدا(ص)  نیز بیانگر وجوب نمازهای پنج‌گانه است:

  1. «وَ أَقِمِ الصَّلاةَ طَرَفَیِ النَّهارِ وَ زُلَفاً مِنَ اللَّیْلِ إِنَّ الْحَسَناتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئاتِ ذلِکَ ذِکْرى‏ لِلذَّاکِرین»؛[1]

دو طرف روز و پاسى از شب نماز بپا دار که نیکی‌ها بدی‌ها را نابود می‌‏کند، این تذکرى است براى آنها که اهل تذکرند.

  1. «أَقِمِ الصَّلاةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلى‏ غَسَقِ اللَّیْلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کانَ مَشْهُوداً»؛[2]

نماز را از زوال خورشید (هنگام ظهر) تا نهایت تاریکى شب [نیمه شب‏] برپا دار و همچنین قرآن فجر [نماز صبح‏] را چرا که قرآن فجر، مشهود (فرشتگان شب و روز) است.[3]

[1]. هود، 114.

[2]. اسراء، 78.

[3] . برای آگاهی بیشتر، راجع به اوقات نماز‌های پنج‌گانه ر. ک: «اوقات نماز در قرآن»، 8234.