مراد از توحید عملی چیست و چه تفاوتی با توحید نظری دارد؟
پرسش
توحید عملی را توضیح دهید؟
پاسخ اجمالی

«توحید» یکی از مهم‌ترین اصول دین اسلام، بلکه ادیان ابراهیمی به شمار می‌آید.

توحید در لغت به معنای یکی دانستن، و در اصطلاح اهل کلام، یگانه دانستن و یکتا شمردن خدای متعال است که در نقطۀ مقابل آن، شرک به خدا قرار دارد، و قرآن کریم از آن به عنوان ظلم بزرگ[1] و گناه نابخشودنی[2] تعبیر کرده است.

توحید به دو شاخه‌ی اصلی نظری و عملی تقسیم می‌شود. «توحید نظری» اعتقاد به یگانگی خدا در ذات، صفات و افعال است، و «توحید عملی» حاکمیت‌بخشیدن باورهای توحیدی در عمل می‌باشد؛ یعنی انسان باورهای توحیدی خویش را در عمل تحقق بخشد و اعمالش به مقتضای اندیشه توحیدی او باشد. البته منظور از عمل، معنایی گسترده‌تر از رفتارهای ظاهری است و شامل برخی حالات روانی؛ مانند محبت و توکل هم می‌شود.

«توحید عملی» تلاش در جهت رسیدن به کمال است و «توحید نظری» پی‌بردن به یگانگی خدا. به عبارت دیگر، «توحید نظری» به حوزه شناخت و اندیشه مربوط است، و «توحید عملی» یعنی خود را در عمل یگانه و یک‌جهت با ذات یگانه هم‌سو و هم‌جهت ساختن است؛ یعنی «توحید عملی» عبارت است از: یگانه‌شدن فرد در جهت یگانه‌پرستی خدا و نفی هرگونه پرستش غیر خدا.[3]

[1]. لقمان، 13. «وَ إِذْ قالَ لُقْمانُ لاِبْنِهِ وَ هُوَ یَعِظُهُ یا بُنَیَّ لا تُشْرِکْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْکَ لَظُلْمٌ عَظیمٌ».

[2]. نساء، 48. «إِنَّ اللَّهَ لا یَغْفِرُ أَنْ یُشْرَکَ به وَ یَغْفِرُ ما دُونَ ذلِکَ لِمَنْ یَشاءُ».

[3]. ر. ک: محمدی، مسلم، فرهنگ اصطلاحات علم کلام، ص 135- 137، قم، دفتر نشر معارف، 1390ش.