آیا روایتی که ضایع‌کنندگان نماز را هم‌نشین فرعون، هامان، قارون و منافقان می‌داند، روایتی معتبر است؟ مراد از ضایع‌کردن نماز چیست؟
پرسش
با سلام؛ حدیثی که می‌گوید کسی که نماز را ضایع کند با فرعون و هامان و قارون محشور می‌شود و ... در کدام کتاب آمده و آیا معتبر است؟! آیا معنایش آن است که عذاب و جایگاه این افراد با افراد یادشده یکسان است؟! منظور از ضایع کردن نماز چیست؟
پاسخ اجمالی

ضایع‌کردن نماز و این‌که مجازات شدیدی در انتظار ضایع‌کنندگان خواهد بود، از موضوعاتی است که در قرآن کریم، صریحا بدان پرداخته شده است:

«فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضاعُوا الصَّلاةَ وَ اتَّبَعُوا الشَّهَواتِ فَسَوْفَ یَلْقَوْنَ غَیًّا»؛[1]

پس از آنان، فرزندان ناشایستی پدیدار شدند که نماز را از ارزش انداخته و به دنبال شهوت‌های خود رفتند که به زودی مجازات این گمراهی را خواهند چشید.

آنچه در پرسش آمده را می‌توان تفسیری از آیه یاد شده دانست که در صحیفه امام رضا(ع) به نقل از رسول خدا(ص) بیان شده است:

«قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص لِأَصْحَابِهِ- لَا تُضَیِّعُوا صَلَاتَکُمْ‏- فَإِنَّ مَنْ ضَیَّعَ صَلَاتَهُ حُشِرَ مَعَ قَارُونَ وَ هَامَانَ وَ فِرْعَوْنَ- وَ کَانَ حَقّاً عَلَى اللَّهِ أَنْ یُدْخِلَهُ النَّارَ  مَعَ الْمُنَافِقِینَ- وَ الْوَیْلُ‏ لِمَنْ لَمْ یُحَافِظْ عَلَى صَلَاتِهِ- وَ أَدَاءِ سُنَّةِ نَبِیِّهِ»؛[2]

یاران من، نمازتان را تباه نکنید؛ زیرا هر کس نماز خود را تباه کند، روز قیامت با قارون و هامان و فرعون محشور می‌شود و شایسته است که خداوند او را - همراه منافقان- به آتش افکند. وای بر کسى که از نمازش مراقبت نکند و سنت پیامبرش را به جا نیاورد!

در رابطه با مصادیق ضایع کردن نماز به عنوان نمونه می‌توان به عجله‌ در خواندن آن، بی‌اعتنایی به نماز اول وقت بدون عذر شرعی، رعایت نکردن احکام و شرایط آن و... اشاره نمود.[3]

[1]. مریم، 59.

[2]. علی بن موسی(امام هشتم)، صحیفة الإمام الرضا(ع)، ترجمه، حجازی، علاء الدین، محقق، مصحح، محفوظ، حسینعلی، ص 92، مشهد، کنگره جهانی امام رضا(ع)، چاپ اول، 1406ق.

[3]. برای اطلاع بیشتر، ر. ک: «سهل‌انگاری در نماز»، سؤال 39347؛ «آثار و برکات نماز اول وقت و سبک نشمردن نماز»، سؤال 33705؛ «سبک شمردن نماز سبب تأخیر در استجابت دعا»، سؤال 102198؛ «نماز و عدم توجه جوانان به آن»، سؤال 126.