معنای «غش در معامله» چیست و چه حکمی دارد؟
پرسش
غش در معامله چیست؟ و دیدگاه اسلام در این مورد چیست؟
پاسخ اجمالی

«غش در معامله» حرام است و باعث بطلان معامله می‌‌شود.[1] منظور از «غش در معامله» عبارت است از: فروختن جنسى که با چیز دیگر مخلوط است، در صورتى که آن چیز معلوم نباشد و فروشنده هم به خریدار نگوید، مانند فروختن شیری که مخلوط به آب است.
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «کسى که با مسلمانان غش در معامله کند یا به آنان ضرر بزند یا تقلب و حیله نماید از ما نیست. خداوند، برکت روزى او را مى‌برد و راه معاش او را مى‌بندد و او را به خودش واگذار مى‌کند».[2]
البته غش در معامله، مصادیق دیگری نیز می‌تواند داشته باشد؛ مانند:
1. خوب جلوه دادن ظاهر کالایی که واقعاً چنین نیست، مانند آب زدن به سبزى کهنه که تازه جلوه کند.
2. جنس را به صورت جنس دیگر وانمود کردن، مانند روکش کردن طلا بدون اطّلاع مشترى.
3. مخفى داشتن عیب جنس، در صورتى که مشترى به فروشنده اعتماد داشته باشد که از او مخفى نمى‌دارد.

[1]. آیات عظام گلپایگانى و صافى: (و در بعضى صُور آن، اصل معامله باطل است مثل این‌که چیزى را بر خلاف جنسش ارائه دهد؛ مثلاً مِس را به طلا روکش کند و به اسم طلا بفروشد ...)؛ زنجانى: (غش در معامله سبب بطلان معامله نمی‌شود ولى سبب می‌شود کسى که در معامله با وى غش شده بتواند معامله را به هم بزند. مگر آن‌که جنس فروخته شده به طورى با جنس دیگر مخلوط شود که جنس معامله شده بشمار نیاید که معامله باطل نیز می‌باشد.)؛ امام خمینى، توضیح المسائل(محشّٰى)،  ج‌2، ص 197، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. ر. ک: همان.