اگر کسی با گرفتن وام آپارتمانی 4 واحده بسازد، در یک واحد آن ساکن شود و واحدهای دیگر را اجاره دهد و اقساط وام را از مبلغ اجاره واحدها بپردازد، آیا به سایر واحدها خمس تعلق می‌گیرد؟
پرسش
اگر کسی در خانه کلنگی ساکن باشد و سپس آن‌را خراب کرده و با گرفتن وام از بانک یک آپارتمان 4 واحده در همان محل بسازد و در یک واحد آن ساکن شود و واحدهای دیگر را اجاره بدهد و اقساط وام را از مبلغ اجاره واحدها بپردازد، آیا به سایر واحدها خمس تعلق می‌گیرد؟
پاسخ اجمالی

واحدهایی که مورد استفاده شخصى شما نیست خمس دارد. اما با توجه به این‌که مقداری از هزینه ساخت با گرفتن وام انجام شده است، نسبت به آن مقدار که به صورت وام بوده، خمس ندارد، مگر به مقدارى که اقساط آن از درآمد بین سال پرداخت شده باشد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی):

به سایر واحدها که مورد استفاده شخصى نمى‌‌باشد، به مقدارى که از درآمد کسب براى خرید آن صَرف شده، مشمول خمس مى‌‌گردد. ضمناً نسبت به آن مقدار که به صورت وام بوده، خمس ندارد، مگر به مقدارى که اقساط آن از درآمد بین سال پرداخت شده باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):

آن مقدار از وام که مربوط به طبقه دوم و سوم و چهارم است و پرداخت کرده معادل آن از خود آپارتمان به قیمت فعلی خمس دارد.]به عنوان مثال اگر یک سوم وام این طبقات را پرداخت کرده اید، به اندازه قیمت یک سوم(قیمت روز) از هر طبقه،خمسش را بپردازید.[

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):

به مقداری که وام را پرداخت کرده است و مالک شده باید خمس بدهد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی(دامت برکاته):

با توجه به خارج شدن سایر واحدها از مؤنه شما خمس به آنها تعلق می‌گیرد.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.