آن انسانی که خداوند می‌گوید از روح خود در آن دمیدم، فقط حضرت آدم(ع) است یا شامل تمامی انسان‌ها می‌شود؟
پرسش
آن انسانی که خداوند می‌گوید از روح خود در آن دمیدم، فقط حضرت آدم(ع) است یا شامل تمامی انسان‌ها می‌شود؟
پاسخ اجمالی
اگرچه نفخ روح بار اوّل در حضرت آدم(ع) بود، اما آیاتی از قرآن به صراحت می‌فرماید این نفخ روح در تمام نسل آدم جریان دارد؛ مانند این آیات شریفه:
1. «همان کسى که همه چیز را نیکو آفرید، و آفرینش انسان را از گل آغاز کرد. سپس [تداوم‏] نسل او را از چکیده آبى حقیر مقرّر کرد. آن‏‌گاه [ساختار] او را تنظیم کرد، و از روح خویش در او دمید، و براى شما شنوایى و چشم‏‌ها و دل‌‏ها قرار داد، [ولى‏] اندکى سپاس مى‌‏گزارید».[1]
2. «همانا انسان را از عصاره‌‏اى از گل آفریدیم. سپس او را به صورت نطفه‌‏اى در جایگاهى استوار قرار دادیم. آن‌‏گاه نطفه را لخته خونى کردیم، و لخته خون را به پاره گوشتى مبدل نمودیم، پس آن‌را استخوان‌‏ها کردیم، آن‌‏گاه به استخوان‌‏ها گوشتى پوشاندیم، سپس آن‌را آفرینشى دیگر دادیم [و در آن روح دمیدیم‏]».[2]
البته با این توضیح که بر اساس روایت امام باقر(ع) مقصود از «آفرینش دیگر» همان نفخ روح است.[3]

[1]. سجده، 7 - 9.
[2]. مؤمنون، 12 - 14.
[3]. قمى، على بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج 2، ص91، دار الکتاب، قم، چاپ سوم، 1404ق.