آیا به پولی که از یک نفر یا از بانکها قرض کرده ایم و هر ماه قسط آن را پرداخت می کنیم، خمس تعلق می گیرد؟
پرسش
آیا به پولی که از یک نفر یا از بانکها قرض کرده ایم و هر ماه قسط آن را پرداخت می کنیم، خمس تعلق می گیرد؟
پاسخ اجمالی

در جواب، توجه شما را به سؤالی مشابه که توسط امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری جواب داده شده است؛ جلب می کنیم:

س 868: چند سال پیش از بانک وام گرفته و آن را به مدّت یک سال به حساب بانکى‏ام واریز کردم، و بدون آنکه موفق به استفاده از آن وام شوم، هر ماه قسط آن را مى‏پردازم، آیا به این وام، خمس تعلق مى‏گیرد؟

ج: خمس آن مقدار از وام مزبور که اقساط آن را تا سر سال خمسى از منفعت کسب خود پرداخت کرده‏اید، واجب است.[1]

س 868:

چند سال پیش از بانک وام گرفته و آن را به مدت یک سال به حساب بانکى‏ام واریز کردم، و بدون آن که موفق به استفاده از آن وام شوم، هر ماه قسط آن را مى‏پردازم، آیا به این وام، خمس تعلق مى‏گیرد؟

ج:خمس آن مقدار از وام مزبور که اقساط آن را تا سر سال خمسى از منفعت کسب خود پرداخت کرده‏اید، واجب است.[2]

پس در مورد شما: مقداری از مبلغ وام را که پرداخت کرده اید وآن مقدار هم تا سر سال خمسی باقی بماند و برای مؤنة(خرج زندگی ) مصرف نشود، خمس به آن تعلق می گیرد.

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 71.

[2] أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص: 181.