آیا در نماز جماعت، ایستادن در سمت راست امام جماعت استحباب بیشتری از سمت چپ دارد؟
پرسش
آیا در صفوف نماز جماعت ثواب کسانی که سمت راست امام ایستاده‌اند بیشتر است؟
پاسخ اجمالی
روایاتی در مورد استحباب ایستادن مأمومان در سمت راست امام جماعت وجود دارد.
امام علی(ع) می‌­فرماید: بهترین صف‌‌ها صف اول است که فرشتگان در این صف حضور دارند و بهترین نقاط صف اول، نقاطی است که در سمت راست امام جماعت قرار می‌­گیرد.[1]
از امام صادق(ع) منقول است: هرکس چهل روز در سمت راست امام جماعت نماز بخواند، وارد بهشت خواهد شد.[2]
روایات فوق در جایی است که تعداد مأمومان بیش از یک نفر بوده که در پشت سر امام قرار می‌­گیرند، اما در جایی که تنها یک مأموم وجود دارد نیز مستحب است که او علاوه بر سمت راست قرار گرفتن، هم ردیف امام جماعت نیز باشد.(ابن جنید، قائل به وجوب است).[3] دلیل این استحباب(و یا وجوب)، روایت زراره است که می‌گوید از امام صادق(ع) پرسیدم: دو نفر هم می‌­توانند نماز جماعت برقرار کنند؟ ایشان فرمودند: بله! و فرد مأموم باید در سمت راست امام جماعت باشد.[4]

[1]. ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الإسلام، ج 1، ص 155، قم، مؤسسة آل البیت، 1385ش.
[2]. علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج 85، ص 98، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، 1403ق.
[3]. همان، ص 44.
[4]. شیخ کلینی، کافی، ج 3، ص 371، تهران، دار الکتب الإسلامیة، 1407ق.