«خدا غیور است از این‌که کسی به غیر او لذت ببرد» معنای این جمله چیست؟
پرسش
سلام علیکم؛ خواهشمند است در مورد متن زیر توضیح بفرمایید. (این مطلب را رسانه‌های بی‌گانه برای تخریب شخصیت علامه حسن زاده منتشر کرده‌اند). علامه حسن زاده آملی: «هنگامی که مرد با زنش جماع می‌کند در واقع با خدا جماع می‌کند؛ چون حق تعالی غیورتر از آن است که اجازه دهد مرد فکر کند از غیر خدا لذت می‌برد! فان الحقّ غیور على عبده أن یعتقد أنّه یلتذ بغیره، فطهره بالغسل لیرجع العبد بالنظر إلیه فیمن فنی فیه، إذ لا یکون إلّا ذلک. پس از این جهت رسول اللّه(ص) محب نساء بود که کمال شهود حق در نساء است».(ممدالهمم فی شرح فصوص الحکم، ص607).
پاسخ اجمالی
اظهار نظر در مورد هر متن علمی، توقف بر آگاهی به زبان و اصطلاحات آن علم دارد؛ زیرا هر علمی می‌تواند برای مفاهیم و محتوای خود کلمات و واژه‌هایی را وضع کند و معانی خاصی را برای آنها در نظر بگیرد؛ از این جهت نمی‌توان اصطلاحاتی علمی را به معانی محاوره‌ای تفسیر کرد.
بنابراین معنای این جمله که «فان الحقّ غیور على عبده أن یعتقد أنّه یلتذ بغیره»، این است که منشأ و خالق همه‌ی لذت‌ها خداوند است؛ زیرا در جهان هستی قدرت و نیرویی جز قدرت و نیروی خدا نیست؛[1] همه‌ی عالم مظهر و تجلی خداوند است.[2] شاهدش جمله بعدی است که به تفسیر عرفانی و معنوی غسل کردن پرداخته است که چون در حال لذت جنسی شخص فکر می‌کند منشأ اصلی و مستقل لذت، زن یا شوهر است؛ غسل کردن به معنای شست‌وشوی ذهن از این افکار باطل است و رسیدن به طهارت است که خداوند را منشأ همه‌ی خیرات بداند.
از این‌رو، این جمله را این‌گونه معنا کردن که نعوذ بالله «هنگامی که مرد با زنش جماع می‌کند در واقع با خدا جماع می‌کند» یا از روی بی‌اطلاعی از مفاهیم و اصطلاحات عرفانی است، یا از سر غرض ورزی و به قصد تخریب یک شخصیت است.

[1]. «لاحول و لاقوه الا بالله».
[2]. برای اطلاع بیشتر از مفاهیم عرفانی، ر. ک: پاسخ: 4639، 67207، 4642 و 8343.