دو برادر توسط یک شخص به قتل رسیده و به جز چند نفر از وارثان یک برادر که خواهان دیه هستند، مابقی افراد خواهان قصاص هستند، در اینجا حکم چیست؟
پرسش
دو برادر توسط یک نفر کشته شده‌اند، بعد از جمع‌بندی نظرات، مشخص شد که تمام وارثان یک برادر بر اجرای قصاص تأکید داشته، اما در مورد برادری دیگر، یک یا چند وارث او خواستار دریافت دیه هستند. در چنین شرایطی، حکم مسئله قصاص و یا پرداخت دیه چیست؟ آیا می‌توان قصاص کرد؟ در صورت قصاص، دیه را وارثان کدام برادر و به چه افرادی باید بپردازند؟
پاسخ اجمالی

در چنین حالتی قاتل، قصاص می‌شود و باید میزان سهم افرادی که مطالبه دیه دارند مشخص شده و افرادی که خواستار قصاص هستند، سهم آنها را پرداخت نمایند.

البته برخی[1] فقها معتقدند، در پرداخت دیه، وارثان برادری که همگی خواستار قصاص شدند، چیزی بر عهده ندارند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

قاتل قصاص می‌شود و باید دیه مقتول دیگر را بپردازد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه بعضی از وارثان یکی از مقتولین راضی به قصاص و بعض دیگر راضی به دیه‌اند آنهایی که راضی به قصاص شدند باید حصه آنهایی که راضی نیستند را از دیه پرداخت کنند و ربطی به وراث مقتول دیگر ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

اگر کسانی که خواهان قصاص هستند، سهم دیه طالبان دیه را بپردازند، می‌توانند قصاص کنند.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. اولیای دم هر یک ازمقتولین حق مطالبه قصاص دارند.
  2. اگر فقط برخی از اولیای دم خواهان قصاص باشند، قاتل قصاص می‌شود ولی باید سهم وارثانی که حق قصاص ندارند و اولیایی که خواهان قصاص نیستند را از دیه بپردازند.
  3. وارثان مقتولین به دو گروه تقسیم می‌شوند: گروه اول آنان که حق مطالبه قصاص دارند که به آنان اولیای قصاص می‌گویند. گروه دوم آنان که حق مطالبه قصاص ندارند که عبارت‌اند از:

الف. همسر مقتول؛

ب. وارثان مقتول که نسبتشان با مقتول فقط از جهت مادر است مانند خواهر یا برادری که فقط در مادر با مقتول شریک هستند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.