آیه 285 سوره بقره (آمن الرسول بما أنزل إلیه) در چه زمانی نازل شده است؟
پرسش
آیه آمن الرسول در چه سالی نازل شده؟
پاسخ اجمالی
بر اساس آنچه در روایات آمده، مفسران معتقدند که این آیه در جریان معراج بر پیامبر اسلام(ص) نازل شده است.
از امام صادق(ع) نقل است که این آیه خطاب خداوند است به پیامبرش در لیلة الإسراء، هنگامی که وی را به آسمان برد.[1]
حسن و مجاهد و ضحاک هم معتقدند که این آیه در جریان معراج نازل شده است.[2]
ابن عباس می‌گوید: رسول خدا(ص) فرمود: شب معراج مرا به آسمان بردند، زمانی که به «سدرة المنتهى»[3] رسیدم، مرا سه تحفه دادند، نماز پنج‌گانه، آیات آخر سوره بقره و آمرزش کسانی(از امّت من) که به خدا شرک نورزند.[4]
بنابر این، آنچه مسلم است؛ این است که آیه 285 سوره بقره در شب معراج بر پیامبر(ص) نازل شده است، اما از آن‌جا که معراج در زمانی اتفاق افتاد که هنوز پایه‌های اسلام مستحکم نشده و تاریخ نویسی اسلامی نیز مرسوم نبود؛ به همین دلیل در تاریخ دقیق وقوع معراج در میان مورخان اسلامى اختلاف نظر است، بعضى آن‌را در سال دهم بعثت شب بیست و هفتم ماه رجب دانسته، عده‌ای آن‌را در سال دوازدهم شب 17 ماه رمضان، و برخی آن‌را در اوائل بعثت ذکر کرده‏اند.[5] به همین دلیل، سال نزول این آیه می‌تواند یکی از همین سال‌ها باشد.

[1]. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، محقق، مصحح، موسوی جزائری، سید طیب،‏ ج ‏1، ص 95، قم، دار الکتاب، قم، چاپ سوم، 1404ق.
[2]. قرطبی، محمد بن احمد، الجامع لأحکام القرآن، ج ‏3، ص 424، تهران، ناصر خسرو، چاپ اول، 1364ش.
[4]. جرجانی، ابو المحاسن حسین بن حسن، جلاء الأذهان و جلاء الأحزان، ج ‏1، ص 378، تهران، دانشگاه تهران، چاپ اول، 1377ش.