اگر بخار برآمده از بول و غائط تبدیل به مایع شود، پاک است یا نجس؟
پرسش
با سلام؛ اگر بخار بول و غائط به مایع تبدیل شود، آیا پاک است یا نجس؟
پاسخ اجمالی
بیشتر مراجع نجاست چنین مایعی را وابسته به آن دانستهاند که در عُرف به این مایع که از بخار نجاسات به وجود آمده، ادرار یا مدفوع گفته شود یا خیر؟ به عبارت دیگر، گاه تنها بر اثر تبخیر ادرار، مایعی به دست میآید که تفاوت چندانی با خود ادرار نداشته و تقریباً همان رنگ و بو را دارد و گاه ترکیبی از بخار ادرار و دیگر بخارات تبدیل به مایعی میشود که عرفاً دیگر آنرا ادرار نمیگویند و بر این اساس، احکام متفاوت است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
به طور کلی بخار شیء نجس، نجس نیست و آب به دست آمده از آن بخار، فی نفسه پاک است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
نجس است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
پاک است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بخار بول که تبدیل به مایع شود نجس است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
پاک است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
پاک است، مگر آن که عرفاً گفته شود بول است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
از آنجا که دیگر به این مایع بول و غائط گفته نمیشود، شرعاً پاک است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.