آیا کتاب تورات تا زمان حضرت عیسی(ع) تحریف نشده بود که توسط ایشان مورد تأیید قرار گرفت؟
پرسش
با توجه به آیات قرآن، آیا تا زمان حضرت عیسی(ع) تورات تحریف نشده بود که ایشان در آن زمان تورات خود را تصدیق میفرمود؟
پاسخ اجمالی

بر اساس تعالیم قرآن، حضرت عیسی(ع) تصدیق کننده کتاب توراتی است که بر حضرت موسی(ع) نازل شد، بود:

1. «وَ مُصَدِّقاً لِما بَینَ یدَی مِنَ التَّوْراةِ وَ لِأُحِلَّ لَکمْ بَعْضَ الَّذِی حُرِّمَ عَلَیکمْ وَ جِئْتُکمْ بِآیةٍ مِنْ رَبِّکمْ فَاتَّقُوا اللَّهَ وَ أَطِیعُونِ»؛[1] و آنچه را پیش از من از تورات بوده، تصدیق می‌کنم، و (آمده‌‏ام) تا پاره‌‏اى از چیزهایى را که (بر اثر ظلم و گناه،) بر شما حرام شده،(مانند گوشت بعضى از چهار پایان و ماهی‌ها،) حلال کنم، و نشانه‌‏اى از طرف پروردگار شما، برایتان آورده‏‌ام، پس از خدا بترسید، و مرا اطاعت کنید.

2. «وَ قَفَّینا عَلى‏ آثارِهِمْ بِعِیسَى ابْنِ مَرْیمَ مُصَدِّقاً لِما بَینَ یدَیهِ مِنَ التَّوْراةِ وَ آتَیناهُ الْإِنْجِیلَ فِیهِ هُدىً وَ نُورٌ وَ مُصَدِّقاً لِما بَینَ یدَیهِ مِنَ التَّوْراةِ...»؛[2] و به دنبال آنها(پیامبران پیشین) عیسى بن مریم را قرار دادیم که به آنچه پیش از او فرستاده شده بود از تورات تصدیق داشت و انجیل را به او دادیم که در آن هدایت و نور بود و (کتاب آسمانى او نیز) تورات را که قبل از او بود تصدیق می‌‏کرد.

3. «وَ إِذْ قالَ عِیسَى ابْنُ مَرْیمَ یا بَنِی إِسْرائِیلَ إِنِّی رَسُولُ اللَّهِ إِلَیکمْ مُصَدِّقاً لِما بَینَ یدَی مِنَ التَّوْراةِ وَ مُبَشِّراً بِرَسُولٍ یأْتِی مِنْ بَعْدِی اسْمُهُ أَحْمَدُ ...»؛[3] و هنگامى را که عیسى بن مریم گفت: اى بنی‌اسرائیل! من فرستاده خدا به سوى شما هستم در حالی‌که تصدیق‏‌کننده کتابى که قبل از من فرستاده شده [تورات‏] می‌‏باشم، و بشارت‌‏دهنده به رسولى که بعد از من می‌‏آید و نام او احمد است!

اما تصدیق کلیت کتاب تورات و این‌که این کتاب، از جانب خدا نازل شده است، به معنای عدم وقوع تحریف در آن کتاب مقدس نیست؛ همان‌گونه که قرآن نیز تصدیق کننده تورات است، اما با این وجود، اعتقاد بر آن است که کتاب مقدس تورات دچار تحریف شده است:[4]

  1. «نَزَّلَ عَلَیک الْکتابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِما بَینَ یدَیهِ‏»؛[5] این کتاب را تدریجاً به حق و راستى بر تو نازل کرد، که تصدیق کننده کتاب‌‏هاى پیش از خود است.
  2. «وَ الَّذِی أَوْحَینا إِلَیک مِنَ الْکتابِ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقاً لِما بَینَ یدَیهِ»؛[6] آنچه از کتاب به تو وحى کردیم حق است، و هماهنگ با کتب پیش از آن.
  3. «قالُوا یا قَوْمَنا إِنَّا سَمِعْنا کتاباً أُنْزِلَ مِنْ بَعْدِ مُوسى‏ مُصَدِّقاً لِما بَینَ یدَیهِ یهْدِی إِلَى الْحَقِّ وَ إِلى‏ طَرِیقٍ مُسْتَقِیمٍ»؛[7] گفتند: اى قوم! ما شنیدیم که کتابى بعد از موسى نازل شد، هماهنگ با کتب قبل از آن، که به سوى حق هدایت می‌‏کند و به سوى راه راست.

لذا در بسیاری از موارد، مفاد تورات با قرآن هم‌خوان است؛ مانند:

1. دوران زندگی حضرت موسی(ع): بخشی از اتفاقاتی که در مورد زندگی حضرت موسی(ع) در تورات و قرآن بیان شده، یک‌سان است.[8]

2. معجزات نه‌گانه موسی(ع): تبدیل شدن عصای حضرت موسی(ع) به اژدها، تبدیل شدن آب رود نیل به خون، بلای قورباغه، بلای شپش ... جزء مواردی است که تورات و قرآن به عنوان معجزات حضرت موسی(ع) اشاره دارند.[9]

[1]. آل‌عمران، 50.

[2]. مائده، 46.

[3]. صف، 6.

[4]. «بررسی تطبیقی توصیف خداوند در قرآن و کتاب مقدس»، 73482؛ «تحریف تورات و انجیل بنابر آیات قرآن»، 45674؛ «قدرت خدا و تحریف تورات و انجیل»، 53482؛ «تطبیق خواب یوسف در قرآن و تورات»، 70851؛ «بررسی تطبیقی توصیف خداوند در قرآن و کتاب مقدس»، 73548.

[5]. آل‌عمران، 3.

[6]. فاطر، 31.

[7]. احقاف، 30.

[8]. «دوران زندگی حضرت موسی(ع) در کتاب‌های مقدس»، 60863.

[9]. «معجزات نه‌گانه حضرت موسی(ع)»، 87170.