پرسش‌های ده‌گانه امام علی(ع) از پیامبر اسلام(ص) بعد از نزول آیه نجوا و پاسخ‌های حضرتشان چه بود؟
پرسش
ده کلمه‌ای که امام علی(ع) هنگام نزول آیه نجوا از پیامبر(ص) شنید چه بوده است؟
پاسخ اجمالی

گزارش شده است که بعد از نزول آیه نجوا،[1] امام علی(ع) با دادن ده بار صدقه، ده مرتبه توانست با آرامی و درگوشی پرسش‌هایی را با پیامبر اسلام(ص) در میان گذاشته و پاسخ‌هایی را بشنود:

  1. پرسش امام علی(ع): وفاداری چیست؟

پاسخ پیامبر اسلام(ص): توحید و گواهی به این‌که خدایی غیر از خدای یگانه نیست.

  1. پرسش: فساد چیست؟

پاسخ: کفر به خدا و شریک قرار دادن برای او.

  1. پرسش: حق چیست؟

پاسخ: اسلام، قرآن و ولایت، زمانی که به تو برسد .

  1. پرسش: حیله‌گری چیست؟

پاسخ: ترک حیله‌گری!

  1. پرسش: وظیفه‌ام چیست؟

پاسخ: پیروی از خدا و پیروی از پیامبر.

  1. پرسش: چگونه خدا را بخوانم؟

پاسخ: با راستی و یقین.

  1. پرسش: چه چیزی از خدا بخواهم؟

پاسخ: عافیت(دنیا و آخرت).

  1. پرسش: برای نجات نفسم چه کاری را انجام دهم؟

پاسخ: غذای حلال بخور و سخن راست بگو.

  1. پرسش: خوشحالی در چیست؟

پاسخ: بهشت.

  1. پرسش: آسایش و آرامش در چیست؟

پاسخ: لقاء الله.[2]

بعد از این گفت‌وگوها بود که آیه نجوا نسخ شد[3] و همگان دوباره اجازه یافتند تا با پیامبر(ص)‌ نجوا کنند.

[1]. نجوا، 8؛ «منظور از نجوا کنندگان در آیه هفت سوره مجادله»، 104336؛ «نجوا با پیامبر اسلام(ص) و پرداخت صدقه»، 45442؛ «عدد نجوا کنندگان در سوره مجادله»، 26426.

[2]. حمویی جوینی شافعی، ابراهیم بن سعد الدین‏، فرائد السمطین فی فضائل المرتضی و البتول و السبطین و الأئمة من ذریتهم(ع)‏، ج 1، ص 359، مؤسسة المحمود، چاپ اول، 1400؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 35، ص 382 – 383، بیروت، مؤسسة الطبع و النشر، چاپ اول، 1410ق.

[3]. «نسخ، تبدیل و تحویل»، 13746؛ «نسخ در قرآن»، 547؛ «نسخ قرآن به سنّت»، 14073.