آیا مادری با داشتن دو فرزند پسر و دو دختر، پس از مرگ همسرش، می‌تواند فرزند ذکور خود را از سهم ‌ارث خود محروم کند؟
پرسش
آیا مادری با داشتن 2 فرزند پسر و 2 دختر، پس از مرگ همسرش، می‌تواند فرزند ذکور خود را از سهم‌ارث خود محروم و مابقی که متعلق به شوهرش بوده را به طور مساوی بین 4 فرزند تقسیم نماید، در واقع سهم فرزند ذکور اول نسبت به مابقی کمترین حد می‌باشد؟ این مسئله از نظر خدا اشکال ندارد که بین فرزندان فرقی گذاشته شود؟
پاسخ اجمالی

سؤال شما اجمال دارد، اگر زن فرزندان ذکور را از ارث محروم کند دیگر معنا ندارد ارث بین چهار نفر تقسیم شود. شاید منظورتان این است که مادر پسران را از سهم بیشتر، نسبت به دختران محروم کند؟
باید توجه داشته باشید که بحث میراث یکی از پیچیده ترین احکام فقه اسلام است. که در قرآن و روایات قوانین و دستورات مهمی برای تقسیم آن بیان شده است که باید مورد توجه قرار گیرد. تمام فرض‌های ارث را به طور کامل می‌توانید در سؤال 3254 (سایت: 3943) همین سایت ببینید. از طرفی والدین(پدر یا مادر) نمی‌توانند فرزندان خود را از ارث محروم کنند.[1] بر طبق آیات قرآن و تأیید روایات اهل بیت(ع) که در سؤال مذکور آمده است، سهم ارث فرزندان پسر دو برابر فرزندان دختر است، و مادر یا پدر نمی توانند در این باره دخل و تصرفی داشته باشند.
آنچه از شوهر به زن ارث رسیده است، مانند باقی اموال زن، در اختیار اوست و فرزندان، تا زمان حیات مادر حق هیچ گونه تصرفی در آن ندارند. مادر می‌تواند همه یا مقداری از آن را به هر کدام از فرزندانش که می‌خواهد در زمان حیات خویش ببخشد، البته باید توجه داشته باشد که بخشش، موجب اختلافات خانوادگی و درگیری بین فرزندان نشود.

[1]. برخی از موانع شرعی منع ارث از جمله قتل را در سؤال 4023 (سایت: 4918) همین سایت ببینید.