ازدواج موقت با چه شرایطی صحیح است؟
پرسش
با سلام؛ این‌جانب 27 ساله و مجرد هستم، پدر و جد پدری‌ام فوت کرده‌اند و تحت سرپرستی مادرم هستم. مردی را دوست دارم که قبلا ازدواج کرده و دختر 12 ساله دارد و چند سالی است که همسرش طلاق گرفته، به دلیل مشکلات موجود نمی‌توانیم ازدواج کنیم و به خاطر علاقه‌ی شدید به ایشان می‌خواهم به صورت ازدواج موقت با ایشان عقد کنم؛ اما نمی‌دانم که آیا این روش صحیح است یا نه. آیا من می‌توانم صیغه‌ی ایشان شوم تا شرایط ازدواج فراهم شود؟
پاسخ اجمالی

اکثر مراجع فعلی، عقد نکاح(موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازۀ پدر و در صورت فقدان پدر، جد پدری می‌‏دانند، ولی اگر باکره نباشد و یا پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست.

پاسخ تفصیلی

اکثر مراجع فعلی، عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازه‌ی پدر و در صورت فقدان پدر، جد پدری می‌‏دانند،[1] ولی اگر باکره نباشد و یا پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست.

آیات عظام امام خمینی(ره)، سیستانی و نورى همدانی می‌فرمایند: "دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است؛ یعنی مصلحت خود را تشخیص می‌دهد، اگر بخواهد شوهر کند، چنانچه باکره باشد،[2] باید از پدر یا جد پدریِ خود اجازه بگیرد".[3]

آیات عظام خامنه‌ای، فاضل لنکرانی، صافی، مکارم، وحید، تبریزی می‌فرمایند: "بنابر احتیاط واجب، باید از پدر یا جد پدریِ خود اجازه بگیرد".[4]

حضرت آیت الله العظمی بهجت می‌فرماید: بنابر احتیاط تکلیفا؛ اجازه شرط است.[5] (یعنی هر چند عقد بدون اجازه پدر باطل نیست، اما گناه و معصیت است).

البته رشیده به دختری گفته می‌شود که مصلحت خود را تشخیص می‌دهد و به دور از فشار، هیجانات و تحریکات شهوانی تصمیم می‌گیرد و به آینده‌ی خود و خانواده و حیثیت خانوادگی توجه دارد. اما دختری که از بلوغ عقلی برخوردار نیست و نمی‌تواند راجع به آینده تصمیم بگیرد و خیر و صلاح خود و خانواده‌اش را نمی‌داند، هر چند سنّش زیاد باشد، رشیده نخواهد بود و بدون اذن پدر یا جد پدری نمی‌تواند ازدواج کند.

گفتنی است اکثر فقها در این مسئله اتفاق نظر دارند، در مواردی که پدر و جدّ پدری غایب باشند به طوری که نشود از آنان اجازه گرفت و دختر نیاز مبرم به ازدواج داشته باشد، یا همسر مناسبى براى دختر پیدا شده است که شرعاً و عرفاً هم‌کفو او است و پدر و جد پدرى، بدون جهت مانع می‌شوند و سخت‌گیرى می‌‏کنند[6]، لازم نیست از پدر و جد پدری اجازه بگیرد.[7]، [8]

بنابراین، دختری که پدر و جد پدری او فوت کرده و به سنی رسیده است که مصلحت خود را تشخیص می‌دهد(رشیده است) برای ازدواج به اجازه‌ی فرد دیگری نیاز ندارد، اگر چه بهتر است ازدواج او با اطلاع و آگاهی نزدیکان خیرخواهی مثل مادر و برادر و... باشد.[9]

[1]. ظهور این عبارات در آن است که این هم شرط تکلیفی است و هم شرط وضعی؛ یعنی عقد دختر باکره بدون اذن پدر هم حرام و هم باطل است.

[2]. سیستانی: و متصدى امور زندگانى خویش نباشد.

[3]. توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 387 مسئله 2376؛ نظر آیت الله نوری همدانی از سایت معظم له (قسمت توضیح المسائل) گرفته شده است.

[4]. همان.

[5]. همان.

[6]. فاضل لنکرانی، نورى همدانی،، بهجت، سیستانى، مکارم. نک: همان.

[7]. همان، مسئله 2377.

[8] اقتباس از سؤال 610 (ازدواج موقت با دختر باکره).

[9]. برای آگاهی بیشتر از شرایط ازدواج موقت، ر. ک: ازدواج موقت (متعه) و شرایط آن؛ سؤال 627.