اگر کسی به سن تکلیف برسد و از مرجعی تقلید کند که فوت کرده درحالی از این موضوع خبر نداشته باشد، تکلیف اعمال او چیست؟
پرسش
سلام. اگر کسی به سن تکلیف برسد و مرجعی را انتخاب کند که فوت کرده، درحالی که از فوت مرجع خبر نداشته باشد، آیا اعمالی را که طبق دستور مرجعش انجام داده باطل است؟ حال اگر بعد از مدت زیادی بفهمد که مرجع فوت کرده و از دیگران بشنود که می توان هنوز بر آن باقی ماند و اعمال را هنوز طبق نظر مرجع فوت شده انجام دهد، آیا اعمالش باطل است؟
پاسخ اجمالی

اگر اعمال شما طبق فتواى مرجع تقلید زنده ای که می توانید از او تقلید کنید یا مطابق با احتیاط باشد، چیزى بر عهده شما نیست. و گرنه اعمالی که خلاف نظر وی بوده است باید اعاده شود.

البته بعضی از علما، [1] تقلید ابتدایی از مجتهد را (هر چند در قید حیات نباشد) جایز می دانند. بر این اساس اگر مرجعی که انتخاب کردید، مساوی یا اعلم از مراجع زنده باشد تقلید از وی جایز است و اعمال شما درست است.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

در فرض مرقوم لازم است از مجتهد حىّ تقلید نماید و اعمال قبلى ایشان اگر مطابق احتیاط باشد و یا بر طبق نظر مجتهدى باشد که وظیفه دارد از ایشان تقلید نماید، محکوم به صحّت مى‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

در هر دو فرض اگر اعمال او طبق فتواى کسى که باید از او تقلید کند صحیح باشد چیزى بر او نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

عمل کردن به فتواى مجتهد مرده ابتداءً جایز نیست هرچند اعلم باشد بنابر احتیاط واجب و توجه داشته باشید چنانچه اعمال شما مطابق فتوای مجتهد زنده باشد صحیح است و گر نه باید اعاده کنید.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

1. اگر مرجعی که انتخاب کرده مساوی یا اعلم از مراجع زنده باشد، تقلید از وی جایز است و اعمال او درست است.

2. اگر مرجع مزبور فاقد شرایط مذکور باشد، تقلید از او جایز نیست ولی اعمال شخص اگر با فتوای مرجعی که می توانسته از او تقلید کند مطابق باشد، اعمال وی صحیح است.   لینک به سایت استفتائات

[1] . آیت الله  هادوی تهرانی (دامت برکاته)؛ تقلید ابتدایی از میّت اگر اعلم از مجتهدان زنده باشد، واجب است و اگر مساوی باشد جایز است و در غیر این صورت جایز نیست.

[2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.