کد سایت fa17055 کد بایگانی 15282 نمایه خواندن نماز در پشت مقام ابراهیم (ع)
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|نماز طواف
اصطلاحات مقام ابراهیم
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
مکان نماز طواف در مسجدالحرام پشت مقام ابراهیم است. اگر سهواً، یا به علت شلوغی پشت مقام، کمی عقب تر یا در چپ یا قسمت راست، پشت مقام خوانده شود صحیح می باشد؟
پرسش
با سلام؛ مکان نماز طواف در مسجدالحرام پشت مقام ابراهیم است. اگر سهواً، یا به علت شلوغی پشت مقام، کمی عقب تر یا در چپ یا قسمت راست، پشت مقام خوانده شود صحیح می باشد؟ با تشکر
پاسخ اجمالی

کسانی که به مکه مشرف می شوند بعد از طواف واجب باید نماز طواف را نیز انجام دهند، و در صورتی که طواف مستحبی نیز انجام دهند، نماز طواف مستحبی را نیز باید بجا آورند. خواندن نماز طواف مستحبی در هر کجای مسجد الحرام که باشد، اشکالی ندارد و مکان آن منحصر به پشت مقام ابراهیم (ع) نیست.[1]

اما درباره نماز طواف واجب حکم فقهی آن به این شرح است:[2]

بنابر احتیاط واجب،[3] نماز طواف واجب را باید پشت مقام ابراهیم بجا آورد، به‌طورى که مقام ابراهیم بین او و خانه کعبه واقع شود و بهتر است هرچه مى‌تواند نزدیک‌تر بایستد (نه به‌طورى که مزاحم دیگران باشد) و اگر به واسطه زیادى جمعیت نتواند پشت مقام بخواند، در یکى از دو طرف آن، نزدیک‌ مقام بجا آورد.[4]

بنابراین، اگر عرفاً به جایی که ایستاده، پشت مقام گفته می شود، نمازش صحیح است، حال چه به علت شلوغی مضطر شده است و چه سهواٌ کمی به سمت راست یا چپ تمایل پیدا کرده است.

این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]محمودی، محمد رضا،مناسک حج (محشى)، ص 381، مشعر، تهران، 1429ق .

[2] خمینی، روح الله، مناسک عمره مفرده (ویژه بانوان)، تحقیق فلاح زاده، محمد حسین، ص 84 و 83، نشر مشعر، قم، 1428 ق.

[3] آیات عظام خامنه‌اى، تبریزى، سیستانى، فاضل: واجب است پشت مقام‌ابراهیم خوانده شود.

[4] آیت اللّٰه خامنه‌اى: کافى است در هر نقطه‌اى که بگویند پشت مقام است، گرچه از مقام دور باشد نماز را بخواند. آیت اللّٰه بهجت: در صورتى که نتواند پشت مقام بجا آورد و فاصله خیلى زیاد باشد، در یکى از دو طرف آن بجا آورد. آیت اللّٰه تبریزى: در صورتى که نتواند نزدیک مقام بخواند، بنا بر احتیاط در دورتر با مراعات نزدیک‌ترین مکان پشت مقام بخواند. آیت اللّٰه سیستانى: اگر نتواند پشت مقام و نزدیک آن بجا آورد، احتیاط واجب است که در سمت چپ یا راست مقام نزدیک آن، و هم در دورتر، ولى پشت مقام بجا آورد.