اگر گوشه ای از فرش نجس باشد، آیا نماز خواندن روی کل فرش اشکال دارد یا فقط همان نقطه نجس؟ آیا با لباسی که خونی بوده امّا پس از شستن، رنگ آن باقی بماند، می توان نماز خواند؟
پرسش
1. اگر گوشه ای از فرش نجس باشد، آیا نماز خواندن روی کل فرش اشکال دارد، یا فقط همان نقطه نجس؟ 2. آیا اگر لباسی خونی شده باشد و بعد از شستن هنوز رنگ خون باقی باشد و برطرف نشود، نماز خواندن با آن باطل است؟
پاسخ اجمالی

1. یکی از شرایط مکان نمازگزار این است که اگر مکان نجس است به طورى تر نباشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد، ولى جایى که پیشانى را بر آن مى ‌گذارد، اگر نجس باشد در صورتى که خشک هم باشد نماز باطل است و احتیاط مستحب آن است که مکان نمازگزار اصلًا نجس نباشد.[1] بنابراین، نماز خواندن در فرش نجس با شرطی که گفته شد، اشکال ندارد.

2. هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمى‌ شود. ولى اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند، پاک است.[2] بنابراین، اگر لباسی که به خون نجس شده، خوب شسته شود، رنگی که در آن می ماند اشکال نداشته و می توان با آن لباس نماز خواند.

این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. امام خمینى، توضیح المسائل (محشّى)، محقق و مصحح: بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ج 1، ص 494، ‌دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. همان، ص 110، م 170.