وظیفه زنی که شوهرش نسبت به مسائل زناشویی بی تفاوت است چیست؟
پرسش
من یک خانم 28 ساله ام در رشته مهندسی صنایع تحصیل کرده و کارشناس یک شرکت مهندسی می باشم. 8 ساله ازدواج کرده ام و 2 فرزند دارم. همسرم به هیچ وجه مرا راضی نمی کند هربار که با او صحبت می کنم و قصد شیرین نمودن زندگیم را دارم بی توجهی می کند. وقتی که توی خونه است یا فوتبال می بینه یا می خوابه. هیچ وقتی را برای من قرار نمیده. شب هم که میشه پشتشو به من میکنه و می خوابه به بهانه اینکه بچه ها بیدارند و صدای مارا می شنوند و همیشه زودتر از بچه هاش خوابش می بره و من می مونمو کلی خواسته و احساس بی جواب. شوهرم ظاهرا اهل هیچ خلافی نیست. نه معتاده نه بیکاره و نه هیز. ولی دردی که من در زندگیم دارم و مرا آزار میده از همه اونها بیشتره. من یک زن با احساس و حساسم که مسایل احساسی برام خیلی مهمه. من از بی تفاوتی خیلی بدم میاد و زندگی سرد نمی خوام ولی شوهرم خیلی سرد و بیحاله. من یک زن معتقد و مذهبیم ولی اسلام هیچ راهی برام قرار نداده جز طلاق و من یک مادرم نمیتونم بچه هامو بدبخت کنم. مردا راحت توی این موقعیت می تونند ازدواج موقت کنند و اجازه هر کاری را دارند. ولی ما خانوما چیکار کنیم. اسلام برای من چی در نظر گرفته من واقعا دارم دیوونه می شم. تازگیها من در محیط کارم واقعا نیاز پیدا کردم با آقایان همکارم صحبت کنم و حداقل خلا زندگیمو پوشش بدم و می ترسم به گناه آلوده شم. خواهش می کنم مرا راهنمایی کنید.
پاسخ اجمالی

زن توانایی زیادی در گرم کردن محیط خانواده و جذب مرد دارد. اگر زن با زیرکی خود سلیقه مرد را در همه زمینه های رفتاری و ظاهری تشخیص دهد و با ترجیح دادن آنها بر خواسته خود با ایثارگری، دل مرد را به خود و محیط جذاب خانه جلب کند، به این ترتیب نا خود آگاه رغبت مرد به گذراندن وقت خود با همسر بیشتر می شود. بنابراین با دقت بیشتر در اعمال و رفتار خود و با در میان گذاشتن این مطلب با شوهر و اگر مفید نبود از طریق مشاوره با افراد آگاه و مورد اطمینان و مؤمن می تواند علت ها را بیابد و آنها را رفع کند.

البته از نظر شرعی، مرد نیز نباید در خانه بد اخلاق باشد و در قبال همسر خود وظیفه دارد ، بنا بر احتیاط واجب مرد وظیفه دارد طوری رفتار کند که همسر او به گناه نیفتد.

در پایان توجه می دهیم که امیال جنسی هیچ گاه با ازدواج به طور کامل از بین نمی رود و بخشی از آن تنها با خود داری و تقوا قابل کنترل است. همچنین بی توجهی کسی به وظیفه خود دلیلی بر معصیت شخص دیگر نمی باشد و هر کس از اعمال خود سؤال می شود.

پاسخ تفصیلی

مشکل شما دو جنبه دارد یکی جنبه روانی و دیگری جنبه حقوقی. به نظر می رسد رعایت مسائل روانی و اخلاقی توسط شما و همسرتان، مشکل زندگی شما حل خواهد کرد و نیازی به مباحث حقوقی نباشد اما در اینجا هر دو جنبه را مورد بررسی قرار می دهیم:

الف. جنبه روانی و اخلاقی

گرمای محیط خانواده مهترین عامل احساس رضایت اعضای یک خانواده است و مهمترین بازیگر در جهت ایجاد این گرما و صمیمیت، زن است. زن با جذابیت هایی که خداوند در جسم و روح او به ودیعه نهاده است می تواند بیشترین سهم را در تصرف قلب افراد خانواده ایفا کند. به کارگیری این توانایی دو شرط دارد:

1. زن با زیرکی خود سلیقه مرد را به دست آورد. این سلیقه سنجی شامل چگونگی خانه داری و طبخ غذا، نوع لباس، آرایش، طرز برخورد در خانه و همچنین رفتار های جنسی می شود.

2. زن برای اجرای سلیقه مرد در تمام موارد بالا وقت صرف کند و میل شوهر را بر میل خود ترجیح دهد.

زن با نشان دادن این ایثارگری هر چند تا حدی خواسته های خود را محدود می کند، اما به هدف مهمتری که کسب توجه مرد و عشق و علاقه او نسبت به خود است نایل می شود. این نکته در روایاتی نیز آمده است که همت و توجه زنان به مردان است. [1] این نشان می دهد هیچ چیز برای یک زن مهم تر از در اختیار داشتن دل مرد نیست و برای این هدف هر ایثاری را بذل می کند.

باید بدانید یک مرد هر مقدار هم که کم احساس و سرد باشد در مقابل جذابیت های ایثار گرانه همسر خود نمی تواند بی تفاوت باشد. وقتی محیط خانه و هم نشینی با همسر برای مرد لذتبخش شود نا خود آگاه و بدون گفتگوی مستقیم رغبت او به همسر بیشتر می شود و زن به هدف خود می رسد.

بعد از گذشت زمان از اجرای روش بالا پیشنهاد می کنیم برای حل مشکل خود اولا بدون هیچ گونه حیا و خجالتی، ثانیا با وضوح کامل و ثالثا با ذکر مصادیق، مشکل خود را با همسر خود در میان بگذارید. سپس با شنیدن علت آنها در جهت رفع علل آن اقدام کنید.

چون یک زن مخاطب این پاسخ است فقط به آن قسمتی اشاره کردیم که در اختیار او است و در زمینه اخلاقی مرد هم توانایی ها و وظایف فراوان دارد که باید در جای خود بیان شود.

اما قبل از اینکه به جنبه حقوقی مسئله بپردازیم توصیه می کنیم اگر با انجام پیشنهادهای بالا و مسئلت از خدا و کمی صبر، موفق نشدید حتما به یک مشاور مطمئن و آگاه مراجعه کنید. چون مشکل شما دو طرفه است باید در جلسه ای با حضور شما و همسرتان این مشکل بررسی شود.

ب. جنبه حقوقی

در اینجا حقوق شرعی زن نسبت به مرد را بیان می کنیم. در صورت عدم رعایت این حقوق توسط مرد، زن اختیاراتی پیدا می کند که خواهد آمد:

1. مرد وظیفه دارد نیاز های مادی زن را اعم از لباس، خوراک و مسکن را در حد شان و لیاقت زن بر آورد و زن می تواند تهیه لوازم مادی زندگی را به مرد واگذار کند. [2]

2. مرد وظیفه دارد چهره ای بخشنده و مهربان در خانه داشته باشد و با بد اخلاقی با اعضای خانواده برخورد نکند. [3]

3. مرد نمی تواند بیش از چهار ماه نزدیکی با همسر دائمی خود را ترک کند، بلکه اگر زن جوان باشد و در این مدت بیم آن می رود که به گناه بیفتد احتیاط واجب آن است که طوری رفتار کند که او به گناه نیفتد. [4]

درنهایت چند نکته را یاد آوری می کنیم:

1. یکی از غرایز قوی در انسان شهوات جنسی است که اگر طغیان و سرکشی کند، کنترل آن ناممکن یا مشکل خواهد بود. بروز و ظهور و غلبه غریزه شهوانی در انسان به صورت پلکانی و تدریجی است، و به تعبیر قرآن کریم شیطان از طریق سیاست گام به گام به هدف خود می رسد. [5] به همین جهت جلوگیری از وسوسه های شیطانی در ابتدای امر و قدم اوّل آسان تر است. [6]

2. عدم رعایت حقوق از جانب یک طرف هیچ گونه دلیلی برای معصیت طرف دیگر نیست و گناه هیچ کس را به عهده کس دیگر نمی گذارند. [7]

3. در هیچ شخصی، تمایلات جنسی با ازدواج، به طور کامل از بین نمی رود چرا که در هر یک از دو طرف تفاوتها، ضعفها و کوتاهی هایی وجود دارد. به همین دلیل باقیمانده این امیال باید با عفت و تقوا کنترل شود.

[1]    (... ان النساء همهن الرجال) کلینی، کافی، ج 5 ص 338، دار الکتب الاسلامیه، تهران، 1365 ه.ش .

[2]   رجوع کنید به امام خمینی، تحریر الوسیله، فی النفقه الزوجه ج 2 ص 317، اسماعیلیان، قم و توضیح المسائل مراجع احکام عقد دائم.

[3]   امام خمینی، تحریر الوسیله، ج 2 ص303.

[4]    مکارم شیرازی، رساله توضیح المسائل، بخش احکام عقد دائم مساله 2067، ص 405، انتشارات قدس، چاپ چهاردهم، زمستان 1380. شبیه این مساله درعروة الوثقی محشی، بدون حاشیه هیچ یک از علما آمده است که نشان از موافقت آنها با این حکم دارد. سیدمحمد کاظم یزدی، عروة الوثقی، ج5 ص 501، موسسة النشر الاسلامی، چاپ اول، 1420 ه.ق .

[5] بقره، 168،"   وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبینٌ ".

[6]     برای آگاهی بیشتر، نک: سوال 773 (سایت: 825).

[7]   اسراء، 15"ولا تزر وازرة وزر اخری".