آیا در نماز قرائت «ملک یوم الدین» به جای «مالک یوم الدین» جایز است؟
پرسش
می‌‌خواستم بدانم در نماز در سوره حمد: «مالک یوم الدین» درست است یا «ملک یوم الدین»؟
پاسخ اجمالی
توجه به این نکته لازم است که بیشتر فقها خواندن یکی از قرائت‌های سبعه(هفت‌گانه) را در نماز جایز می‌دانند، و حتی احتیاط را در این دانسته‌اند که نمازگزار تنها به قرائت‌های هفت‌گانه اکتفا نماید.[1] به همین جهت، فقها خواندن هر دو وجه؛ یعنی «مالک یوم الدین» یا «ملک یوم الدین» را در نماز جایز و صحیح دانسته‌اند.[2] البته برخی از فقها احتیاط کرده و گفته‌اند «مالک یوم الدین» خوانده شود.[3]

[1]. ر.ک: طباطبایی یزدی، سید محمد کاظم، العروة الوثقی (المحشّی)، گردآورنده: محسنی سبزواری‌، احمد، ج 2، ص 519، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1419ق؛ اصفهانی، سید ابو الحسن، وسیلة النجاة، تعلیقه: امام خمینی، ‌ص 152، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(قدس سره)، قم، چاپ اول، 1422ق؛ موسوی خویی، سید ابو القاسم، منهاج الصالحین، ج 1، ص 165، م 616، نشر مدینة العلم، قم، چاپ بیست و هشتم، 1410ق؛ امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج 1، ص 167 – 168، م 14، مؤسسه مطبوعات دار العلم، قم، چاپ اول، بی‌تا.
[2]. موسوی خویی، سید ابو القاسم، موسوعة الإمام الخوئی، ج 14، ص 446، مؤسسة إحیاء آثار الإمام الخوئی، قم، چاپ اول، 1418ق؛ تحریر الوسیلة، ج 1، ص 168؛ موسوی گلپایگانی، سید محمدرضا، مجمع المسائل، محقق و مصحح: کریمی جهرمی، علی، ثابتی همدانی، علی، نیری همدانی، علی، ‌ج 1، ص 170، دار القرآن الکریم‌، قم، چاپ دوم، 1409ق؛ حسینی سیستانی، سید علی، منهاج الصالحین، ج 1، ص 208، انتشارات دفتر حضرت آیة الله سیستانی، قم، چاپ پنجم، 1417ق.
[3]. ر.ک: تحریر الوسیلة، ج 1، ص 168؛ مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، محقق و مصحح: علیان‌نژادی‌، ابوالقاسم، ج 3، ص 80، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب(ع)، قم، چاپ دوم، 1427ق؛ حسینی خامنه‌ای، سید علی، اجوبة الاستفتاءات، ص 94، دفتر معظم له، قم، چاپ اول، 1424ق.