طلبه کی ازدواج کند؟
پرسش
طلبه کی ازدواج کند؟
پاسخ اجمالی

در جامعه بشری ازدواج أمری ضروری و ناگزیر است که بقای نسل بشر وابسته به آن است.

از نظر اسلام، ازدواج و تشکیل خانواده، اهمیت خاصى داشته و بهترین وسیله براى پاکدامنى و مهار غرایز جنسى و آرامش و حرکت به سوى کمال دینى است که به دنبال آن سعادت دنیایی و آخرتی انسان است. و اگر کسی نیاز به ازدواج داشته باشد، اسلام آن را بر او واجب می داند و نمی توان به خاطر ادامه تحصیل و ترس از کم شدن حقوق و درآمد، از ازدواج واجب خودداری کرد. آری اگر انسان بتواند با توکل بر خدا و با انجام برنامه هایی حساب شده برای مدت کوتاهی جلوی طغیان غریزه جنسی خود را بگیرد می تواند ازدواج خود را به تاخیر بیندازد [i] .

البته این مسئله با شرایط و اقتضاءات هر کس و جامعه ای که در آن زندگی می کند فرق می کند. در این مورد نمی توان یک قانون کلی برای تمام اقشار ارائه کرد و نسخه ای واحد پیچید، بلکه چه بسا در یک گروه و صنفی خاص افراد آن دارای شرایط متنوع و مخصوص خودشان باشند. این طور نیست که در ازدواج، شغل تعیین کننده باشد و حرف اول را بزند، بلکه چه بسا عده ای در شغل واحد دارای شرایط متنوعی باشند که در یکی مقتضی ازدواح زود هنگام و در دیگری مقتضی ازدواج در سنین بالا را داشته باشد. بله شغل انسان، تأثیرگذار است.

پاسخ تفصیلی

 در جامعه بشری ازدواج أمری ضروری و ناگزیر است که بقای نسل بشر وابسته به آن است.

از نظر اسلام، ازدواج و تشکیل خانواده، اهمیت خاصى دارد، زیرا از سویى، ازدواج را وسیله‏اى براى پاکدامنى و مهار غرایز جنسى و آرامش و حرکت به سوى کمال دینى مى‏داند، و از سوى دیگر، رهبانیت (ترک دنیا و لذت‏هاى آن) را مذمت نموده، آن را مانع کمال و سعادت مى‏داند. از نظر اسلام ازدواج امری پسندیده و انجام آن مستحب است اما در صورتی که انسان بداند که اگر ازدواج نکند به گناه می افتد ازدواج بر او واجب می شود. [1]

پیامبر گرامى اسلامى (ص) فرمودند: "جوان‏ها، هر کدام توانایى دارید، همسر اختیار کنید، زیرا ازدواج چشم را از نامحرم بهتر مى‏پوشاند و پاکدامنى نیکوترى مى‏بخشد...". [2]

در اسلام بر جنبه‏ هاى مثبت ازدواج تأکید شده و ازدواج وسیله‏اى براى آرامش و سکون، و مایه‏اى براى محبت و مهر شمرده شده است. آن گاه که با ازدواج غریزه‏ى جنسى و... مهار شد، و روح پر اضطراب جوان و... اعتدال یافت، حقایق زندگى را بهتر درک مى‏کند و به سوى دین و سعادت خود سریع‏تر گام بر مى‏دارد. آرامش ازدواج را کسانى بیشتر درک مى‏کنند که رنج تنهایى و نابسامانى مجرد زیستن را چشیده و از روح پر تلاطم و پریشان جوانان ازدواج نکرده آگاه باشند [3] .

البته این مسئله با شرایط و اقتضاءات هر کس و جامعه ای که در آن زندگی می کند فرق می کند و در این مورد نمی توان یک قانون کلی برای تمام اقشار ارائه کرد و نسخه ای واحد برای آنها پیچید، بلکه چه بسا در یک گروه صنفی خاص افراد آن دارای شرایط متنوع و مخصوص خودشان باشند. این طور نیست که در ازدواج، شغل تعیین کننده باشد و حرف اول را بزند، بلکه چه بسا عده ای در شغل واحد دارای شرایط متنوعی باشند که در یکی مقتضی ازدواح زود هنگام و در دیگری مقتضی ازدواج در سنین بالا را داشته باشد. بله شغل انسان، تأثیرگذار است.

بر اساس روایاتی که در اهمیت کسب علم و دانش به ویژه علم دین وارد شده طلبگی أمر شایسته و مبارکی است. طلبه بر اساس این تکلیف مهم ترین و شاخص ترین چیز برای او در طلبگی جریان ادامه تحصیل است. اما باید بدانیم که آنچه که از آن با اهمیت تر است، حاکمیت احکام و دستورات الاهی است؛ یعنی یک بنده تمام اعمال و افعالش را بر اساس وظیفه و تکلیف انجام می دهد نه ذوق و خواهش های نفسانی. به این معنا که هیچ چیز نباید ما را از تکلیف مان باز بدارد یک وقت این وظیفه متمحض شدن در تحصیل است و یک وقت هم تن دادن به أمر ازدواج. بر این اساس بنده مؤمن خود را در برابر خداوند می ببیند و تصمیم می گیرد.

با توجه به این که از نظر اسلام اگر کسی نیاز به ازدواج داشته باشد، ازدواج بر او واجب می شود نمی توان به خاطر ادامه تحصیل و ترس از کم شدن حقوق و درآمد، از ازدواج واجب خودداری کرد. در احادیث زیادی از پیامبر اکرم (ص) آمده است که اگر فردی تنگ دست باشد و ازدواج کند خداوند او را از فضل و رحمت خود بی نیاز کرده و مشکلات مالی و مادی او را حل خواهد کرد. [4] [5]

پس جوانانی که نیاز به ازدواج داشته باشند، باید اقدام به ازدواج کنند

برای ازدواج موانعی قابل تصور است؛ مانند رسومات ناصحیح: در بعضی از مناطق برای ازدواج از نظر سنی و تشریفات و مانند آن شرایط خاصی دارند. در این صورت اگر کسی به مرحله ای رسیده که باید ازدواج کند این رسومات دست و پاگیری که ریشه دینی ندارد و مانع ازدواج حوانان می شود نباید ما را از تکلیف مان باز دارد

نتیجه: گرچه مطالب در این باب فراوان است، اما آنچه که با توجه به موقعیت شما ضروری می رسید بیان گردید. پس خود را با معیارهای شرعی بسنجید  و در صورت تعارض دو تکلیف مهم ترینش را برگزینید.

[1] - توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 449، احکام نِکاح یا ازدواج و زناشویى‏ و همچنین مساله 2443.

[2] مستدرک الوسائل، ج 2، ص 531، ح 21، ط قدیم.

[3] اقتباس از نمایه شماره 1123 (سایت: 1164).

[4] همان.

[5] الکافی ج : 5 ص : 331التَّمِیمِیِّ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِیهِ عَنْ آبَائِهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مَنْ تَرَکَ التَّزْوِیجَ مَخَافَةَ الْعَیْلَةِ فَقَدْ أَسَاءَ ظَنَّهُ بِاللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ إِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ‏