آیا کفاره را می‌توان به فقیر سید داد؟
پرسش
باسلام و خسته نباشید، بنده در یک مؤسسه خیریه کار می‌کنم. سؤالم این است که آیا کفاره را می‌توان به فقیر سید داد؟ و آیا باید کفاراتی که از سادات و غیر سادات می گیریم از هم جدا کنیم؟
پاسخ اجمالی

بیشتر مراجع تقلید در این زمینه می‌گویند:

غیر سید، زکات(واجب) و فطریه را نمی‌تواند به سید دهد، ولی در سایر وجوهات؛ مانند کفارات، رد مظالم و صدقات مستحبی، پرداخت آن به سید ایرادی ندارد،[1] ولی بهتر است احتیاط نموده و غیر سید، کفاره‌اش را صرفا به غیر سید دهد.[2]

البته برخی مراجع،[3] پرداخت هر نوع وجوهات واجب(غیر از خمس) به سادات را دارای اشکال می‌دانند، مگر اینکه پرداخت کننده سید باشد.[4]

بنابراین، هر چند طبق نظر اکثر فقها، غیر سید می‌تواند کفاره‌اش را به سید دهد، ولی مناسب است جهت رعایت احتیاط، کفاره‌ای که از سادات و غیر سادات دریافت می‌کنید را از هم جدا نموده و کفاره غیر سید را به غیر سید دهید.

[1]. امام خمینى، سید روح اللّٰه ، تحریر الوسیله، ج ‌2، ص 91، م 3 ، مؤسسه مطبوعات دار العلم، قم، اول، بی‌تا؛ خویى، سید ابو القاسم، منهاج الصالحین، ج ‌1، ص 316، م 1153، ، نشر مدینة العلم، قم، 28، 1410 ه‍ ق؛ وحید خراسانى، حسین، منهاج الصالحین، ج ‌2، ص 350، م 1153، مدرسه امام باقر (ع)، قم، پنجم، 1428 ه‍ ق؛ سیستانى، سید على، منهاج الصالحین، ج ‌2، ص 485، م 1604، بی‌جا، بی‌تا؛ فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل (فارسى)، ج ‌1، ص 157، س 602، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، بی‌تا؛ تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، قم، ج ‌2، ص 130، اول، ه‍ ق؛  بهجت، محمد تقى، استفتائات، ج ‌2، ص 488، س 3299، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق؛ ر.ک: پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله خامنه‌ای، سطر آخر.

[2]. آیات عظام امام خمینی و فاضل لنکرانی.

[3]. آیات عظام گلپایگانی، صافی و مکارم شیرازی.

[4]. ر. ک: گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج ‌1، ص 511، س 28‌، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه‍ ق؛ صافى گلپایگانى، لطف الله، جامع الأحکام، ج‌1، ص 137، انتشارات حضرت معصومه(س)، قم، چهارم، 1417 ه‍ ق؛ ر.ک: پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله مکارم شیرازی.