آیا مقام قرآن بالاتر است یا ائمه اطهار(ع)؟ آیا مقام حضرت عباس بالاتر از پیامبران است؟ آیا مقام حضرت مریم(س) بالاتر از مقام حضرت زینب(س) است؟
پرسش
آیا مقام قرآن بالاتر است یا ائمه؟ و آیا مقام حضرت عباس بالاتر می‌باشد و یا پیامبرانی مثل حضرت نوح یا حضرت موسی و یا حضرت عیسی و همچنین درباره مقام حضرت زینب(س) با حضرت مریم(س) کدام یک افضل‌تر هستند؟
پاسخ اجمالی
در حقیقت سه پرسش است و به ترتیب به پاسخ آن می‌پردازیم.
1. با توجه به حدیث ثقلین، قرآن ثقل اکبر است.
الف. امام صادق(ع) می‌فرماید: «پیامبر خدا در یکی از خطبه‌ها فرمود: من دو چیز گران‌بها در بین شما می‌گذارم یکی بزرگ‌تر و یکی کوچک‌تر، اما آن بزرگ، کتاب پروردگارم است و آن کوچک‌تر عترت و اهل بیتم».[1]
ب. در سفارشی امیر المؤمنین(ع) به کمیل می‌فرماید: «ای کمیل! ثقل کوچک ما هستیم و قرآن ثقل بزرگ است».[2]
2. با توجه به روایتی، مقام عباس (ع) از شهدا بالاتر است، امّا دلیلی بر بالاتر بودن مقامشان از پیامبران نداریم.
امام سجاد(ع) می‌فرماید: «عباس، پیش خدا جایگاهی دارد که روز قیامت تمام شهدا نسبت به آن غبطه می‌خورند».[3]
3. گرچه قضاوت نهایی بر عهده پروردگار است، امّا با ادلّه و شواهدی که در قرآن و روایات نسبت به حضرت مریم(س) وجود دارد چنین استفاده می‌شود که مقام حضرت مریم(س) از مقام حضرت زینب(س) بالاتر است.
پیامبر (ص) فرمود: «برترین زنان بهشت چهار نفرند: مریم دختر عمران، خدیجه دختر خویلد، فاطمه دختر محمد و آسیه دختر مزاحم همسر فرعون».[4]

[1]. «قال فی آخر خطبة خطبها إنی تارک فیکم الثقلین الثقل الأکبر، و الثقل الأصغر، فأما الأکبر فکتاب ربی، و أما الأصغر فعترتی أهل بیتی»؛ عیاشی، محمد بن مسعود، تفسیر العیاشی، ج 1، ص 5، چاپخانه علمیه، تهران، 1380ق.
[2]. «یَا کُمَیْلُ نَحْنُ الثَّقَلُ الْأَصْغَرُ وَ الْقُرْآنُ الثَّقَلُ الْأَکْبَر»؛ طبرى، عماد الدین، بشارة المصطفى، ص 29، کتابخانه حیدریه نجف، 1383ق.
[3]. «إِنَّ لِلْعَبَّاسِ عِنْدَ اللَّهِ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى لَمَنْزِلَةً یَغْبِطُهُ بِهَا جَمِیعُ الشُّهَدَاءِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ»؛ شیخ صدوق، الخصال، ج 1، ص 68، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1403ق.
[4]. «خیر نساء الجنة مریم بنت عمران و خدیجة بنت خویلد و فاطمة بنت محمد و آسیة بنت مزاحم امرأة فرعون»؛ الخصال، ج 1، ص 206.