با توجه به این‌که خداوند اجر و پاداش انسان را می‌دهد، آیا گفتن جملاتی مانند اجرت با امام زمان اشکال ندارد!؟
پرسش
بسم الله الرحمن الرحیم؛ آیا گفتن این قبیل جملات که اجرت با امام زمان (عج) یا امام حسین(ع) اشکال ندارد؟ با توجه به این‌که خداوند اجر می‌دهد!
پاسخ اجمالی
با تأمل و دقت در آموزه‌های دینی، یک اصل مسلم و قطعی به دست می‌آید، و آن این است که همه عالم در دست قدرت الهی است و هیچ‌کس غیر از خداوند مستقلاً هیچ قدرت و توانایی ندارد، امّا بندگان خدا بالعرض و با واسطه و با لطف خداوند از قدرت بهره‌مندند.[1] با توجه به این مقدمه باید گفت اجر و پاداش یک بخشش مخصوص ذات الهی است، ولی ما در این‌جا تنها کسانی را که پیش خدا آبرو دارند وسیله قرار می‌دهیم و از آنان می‌خواهیم وساطت کنند تا ما به آن مواهب برسیم.
امّا بخش دیگری را خداوند به بندگانش تفویض نموده است مثل شفا دادن مریض به دست عیسای مسیح[2] در این بخش بندگان خاص خداوند - البته باز هم نه به صورت مستقل – می‌توانند به دیگران اجر و پاداش دهند.
خداوند از زبان یکی از دختران حضرت شعیب به حضرت موسی(ع) می‌فرماید: ناگهان یکى از آن دو (زن) به سراغ او آمد، در حالى‌که با نهایت حیا گام برمى‏‌داشت، گفت: «پدرم از تو دعوت مى‌‏کند تا مزد و اجر آب دادن (به گوسفندان) را که براى ما انجام دادى به تو بپردازد.[3]
بنابر این، با اذعان و اعتقاد به این که کسی غیر از خدا به طور مستقل قدرت بر چیزی ندارد، و هر کس هر چیزی که دارد از خداوند است اشکالی در این نوع تعبیرات نیست.

[1]. البته باید توجه داشت که همان بالعرض نیز تا زمانی است که خداوند بخواهد.
[2]. «أَنِّی أَخْلُقُ لَکُمْ مِنَ الطِّینِ کَهَیْئَةِ الطَّیْرِ فَأَنْفُخُ فیهِ فَیَکُونُ طَیْراً بِإِذْنِ اللَّهِ وَ أُبْرِئُ الْأَکْمَهَ وَ الْأَبْرَصَ وَ أُحْیِ الْمَوْتى‏ بِإِذْنِ اللَّه»، من از گِل، چیزى به شکل پرنده مى‌‏سازم سپس در آن مى‏‌دمم و به فرمان خدا، پرنده‌‏اى مى‏‌گردد. و به اذن خدا، کورِ مادرزاد و مبتلایان به برص [پیسى‏] را بهبودى مى‏‌بخشم و مردگان را به اذن خدا زنده مى‌‏کنم. آل عمران، 49.
[3]. «فَجاءَتْهُ إِحْداهُما تَمْشی‏ عَلَى اسْتِحْیاءٍ قالَتْ إِنَّ أَبی‏ یَدْعُوکَ لِیَجْزِیَکَ أَجْرَ ما سَقَیْتَ لَنا». قصص، 25.
اگر آیاتی که در آن از عبارت «أجورهن» استفاده شده را نیز ملاحظه فرمایید، به همین نتیجه خواهید رسید.