کد سایت fa38655 کد بایگانی 47064 نمایه رابطه امیه بن عبد شمس با یهودیان
طبقه بندی موضوعی تاریخ
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی|شخصیت‌ها
خلاصه پرسش
آیا «امیه» که از اجداد خاندان «بنی‌امیه» است‌، یهودی بود؟
پرسش
می‌گویند امیه یهودی بوده است، آیا این حرف درست می‌باشد؟
پاسخ اجمالی
امیه یکی از چند پسر عبدشمس بن عبدمناف بود؛[1] بنابراین، نسب بنی‌امیه و بنی هاشم در عبدمناف به یکدیگر می‌پیوندند. به پدر بزرگ امویان، امیه اکبر گفته می‌شد؛[2] زیرا برادر کوچک‌تری به نام امیه اصغر داشت.[3] امیه از اشراف و بزرگان قریش در روزگار جاهلیت بود که تیره مشهور بنی‌امیه(امویان) به او منسوب است.[4]
امیه، مشرک بود اما در برخی منابع تاریخی آمده است که امیه بن عبد شمس روابطی با یهود داشت: «امیّه به شام رفت و ده سال در آن‌جا ماند و با کنیزى یهودى از قبیله لخم، از اهل صفوریه نزدیکى کرد و آن کنیز ذکوان را به دنیا آورد. امیه او را به خود نسبت داد و کنیه‌اش را ابو عمرو گذاشت».[5]

[1]. سمعانى‏، أبو سعید عبد الکریم بن محمد، الأنساب، تحقیق: معلمى یمانى، عبد الرحمن بن یحیى، ج ‏1، ص 348، حیدر آباد، مجلس دائرة المعارف العثمانیة، چاپ اول، 1382ق؛ کحاله‏، عمر رضا، معجم ‏قبائل ‏العرب، ج ‏1، ص 42 – 43، ‏ بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ هفتم، 1414ق.
[2]. ابن قتیبه دینوری، أبو محمد عبد الله بن مسلم، المعارف، تحقیق: ثروت عکاشة، ص 73، قاهرة، الهیئة المصریة العامة للکتاب، چاپ دوم، 1992م.
[3]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق: زکار، سهیل، زرکلی، ریاض، ج ‏9،ص 383، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق؛ مقدسی، مطهر بن طاهر، البدء و التاریخ، ج ‏4، ص 110، بور سعید، مکتبة الثقافة الدینیة، بی‌تا.
[4]. الأنساب، ج ‏1، ص 348؛ معجم ‏قبائل ‏العرب، ج ‏1، ص 42.
[5]. مغربی، قاضی نعمان‏، شرح الاخبار فی فضائل الأئمة الأطهار(ع‏)، ج ‏2، ص 119، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1409ق؛ مقریزی، تقی الدین‏، امتاع الأسماع بما للنبی من الأحوال و الأموال و الحفدة و المتاع‏، تحقیق: نمیسی، محمد عبد الحمید، ج ‏10، ص 6، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1420ق.