اگر از روی قسمتی از زمین فردی که راه اختصاصی خودش بوده، هر روز عبور کنیم، آیا آن شخص شرعاً می‌تواند از عبور ما جلوگیری کند؟
پرسش
اگر چندین سال از روی قسمتی از زمین شخصی که راه اختصاصی خودش بوده، هر روز عبور کنیم، آیا آن شخص شرعاً می‌تواند از عبور ما جلوگیری کند؟
پاسخ اجمالی
اگر زمین، ملک شخص او بوده و معبر عمومی نباشد، وی می‌تواند از رفت و آمد افراد جلوگیری کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر زمین متعلق به او باشد، چنین حقى را دارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر معبر عمومی نباشد مالک می‌تواند شما را منع کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، اگر ملک شخص مذکور باشد، می‌تواند جلوگیری کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه محل عبور متعلق به شخص خاص بوده و وقف نکرده باشد می‌تواند از عبور دیگران ممانعت کند هر چند به مدت طولانی محل عبور باشد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.