آیا صحیح است که معاویه بعد از مسلمان شدن نیز شراب می‌خورده است؟!
پرسش
آیا صحیح است که معاویه بعد از مسلمان شدن نیز شراب می‌خورده است؟!
پاسخ اجمالی
در برخی از کهن‌ترین منابع اهل سنت – مانند مسند احمد بن حنبل- روایتی به نقل از ابن بریده وجود دارد که ناظر به مطلب موجود در پرسش است:
روزى با پدرم بریده، به حضور معاویه رسیدیم. او (با احترام) ما را بر روی فرش‌ها نشاند.
سپس برایمان غذا آوردند و خوردیم.
بعد از آن مشروب حاضر کردند و معاویه از آن نوشیده و به پدرم نیز تعارف کرد!!
پدرم با رد این درخواست گفت:
از روزى که پیامبر اکرم(ص) آن‌را حرام کرده من به شراب لب نزدم.[1]

[1]. «حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ بُرَیْدَةَ قَالَ: دَخَلْتُ أَنَا وَأَبِی عَلَى مُعَاوِیَةَ فَأَجْلَسَنَا عَلَى الْفُرُشِ، ثُمَّ أُتِینَا بِالطَّعَامِ فَأَکَلْنَا، ثُمَّ " أُتِینَا بِالشَّرَابِ فَشَرِبَ مُعَاوِیَةُ، ثُمَّ نَاوَلَ أَبِی، ثُمَّ قَالَ: مَا شَرِبْتُهُ مُنْذُ حَرَّمَهُ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ »؛ شیبانی، أحمد بن محمد بن حنبل، مسند الإمام أحمد بن حنبل، محقق: شعیب أرنؤوط و دیگران، ج 38، ص 25 – 26، مؤسسة الرسالة، بیروت، چاپ اول، 1421ق؛ ابن کثیر دمشقی، إسماعیل بن عمر، جامع المسانید و السُّنَن الهادی لأقوم سَنَن، ج 1، ص 471، دار خضر للطباعة والنشر والتوزیع، بیروت، چاپ دوم، 1419ق.