تهلیل به چه معنا است، ذکر «تهلیل» به چه ذکری می‌گویند؟ و ثواب و برکات آن چیست؟
پرسش
ذکر «تهلیل» به چه ذکری می‌گویند؟ ثواب و برکات آن چیست؟ و معنای خود تهلیل چیست؟
پاسخ اجمالی
در آموزه‌های دینی، به «لا اله الا الله» گفتن «تهلیل» می‌گویند. و اهل لغت نیز آن‌را همین گونه معنا کرده‌اند.[1]
در منابع حدیثی برای این ذکر جایگاه ویژه و آثار و برکاتی ذکر شده است؛ مانند:
1. بهترین عبادت:
امام صادق(ع) از رسول خدا(ص) نقل می‌فرماید: بهترین عبادت ذکر لا اله الا الله است.[2]
2. دارای بالاترین اجر و پاداش:
راوی می‌گوید از امام باقر(ع) شنیدم که می‌فرمود: هیچ چیزی از جهت ثواب به ذکر لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ‏ نمی‌رسد، هیچ چیزی جایگزین او نمی‌شود و هیچ چیزی با او برابری نمی‌کند.[3]
3. پاداش هر ذکر لا اله الا الله، درختی در بهشت:
رسول خدا(ص) فرمود: کسی که لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ بگوید در بهشت برایش درختی کاشته می‌شود از یاقوت سرخ، محصولش مشک سفید است که از عسل شیرین‌تر و از برف سفیدتر، و دارای بهترین عطر و بو است... .[4]
4. محبوب‌ترین چیز در پیشگاه خداوند:
راوی می‌گوید از امام باقر یا امام صادق(ع) شنیدم که می‌فرمود زیاد ذکر تهلیل و تکبیر بگویید؛ زیرا هیچ چیزی در پیشگاه خداوند محبوب‌تر از تهلیل و تکبیر نیست.[5]
5. بهای بهشت:
بهای بهشت ذکر لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ است. [6]
6. مژده جبرئیل به لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ گویان:
امام صادق(ع) می‌فرماید: جبرئیل به پیامبر(ص) فرمود: خوشا به حال کسانی از پیروان تو که ذکر لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ وَحْدَهُ وَحْدَهُ می‌گویند.[7]
7. کفاره گناهان:
راوی می‌گوید از امام صادق(ع) شنیدم که می‌فرمود: کسی که در روز ده مرتبه قبل از طوع آفتاب و قبل از غروب خورشید «لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ لَهُ الْمُلْکُ وَ لَهُ الْحَمْدُ یُحْیِی وَ یُمِیتُ* وَ یُمِیتُ وَ یُحْیِی وَ هُوَ حَیٌّ لَا یَمُوتُ بِیَدِهِ الْخَیْرُ وَ هُوَ عَلى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدِیرٌ»، بگوید کفاره گناهان آن روزش خواهد بود. [8]

[1]. فراهیدى، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج ‏3، ص 353، قم، هجرت، 1410ق.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏2، ص 506، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[3]. همان، ص 516.
[4]. همان، ص 517.
[5]. همان، ص 506.
[6]. همان، ص 517.
[7]. همان.
[8]. همان، ص 518.