آیا کل پشت بام و کل نمای ساختمان آپارتمانی، مشاع است و یا هر بخش آن، در تملک صاحب واحد مجاور بوده و او می‌تواند بدون اجازه دیگران، در آن‌جا تصرفاتی نماید؟
پرسش
الف. آیا پشت بام و نمای ساختمان آپارتمانی، مشاع است یا ملک هر واحدی است که متصل به ان است؟ (در صورتی که در قرارداد، چیزی در این زمینه ذکر نشده باشد) ب. در صورتی که ملک هر واحد متصل به آن باشد، آیا جایز است که مالک بدون اذن دیگران در آن تصرفی کند که موجب تغییر قیمت کل ساختمان شود؟
پاسخ اجمالی
در این‌گونه مسایل باید به اقتضای عرف و نظر کارشناسان مربوطه عمل شود، ولی ظاهراً موارد مذکور، جزو مشاعات ساختمان است؛ لذا تصرفاتی که خلاف قانون بوده و یا بدون اذن سایر مالکان باشد، جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بر خلاف قانون باشد اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. در این‌گونه مسائل باید به عرف محل و نظر کارشناسان آگاه از مقررات آپارتمان مراجعه شود.
2. جایز نیست.
حضرت ایت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
به حسب ظاهر امر، موارد مذکور مشاع است مگر آن‌که قید شود.
حضرت ایت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
الف. این قبیل امور به نحو ارتکازی، در عرف به صورت مالکیت مشاع بوده و تصرف در آن بدون رضایت سایرین جایز نمی‌باشد.
ب. بر اساس آنچه که در بند الف بیان شد این قسمت‌ها مشاع بوده و این‌گونه تصرفات بدون رضایت تمام مالکان جایز نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر ایات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.