کد سایت fa49313 کد بایگانی 60679 نمایه برگزاری مراسم روضه در پاساژ و نارضایتی برخی مغازه‌داران
خلاصه پرسش
آیا برگزاری مراسم روضه در یک پاساژ، با وجود مخالفت برخی از مغازه‌داران، جایز است؟
پرسش
اگر در یک پاساژ، بعضی از مغازه‌داران قصد برگزاری مجلس روضه و یا مانند آن را داشته باشند و بعضی دیگر از مغازه‌داران مخالف باشند، آیا برگزاری مراسم جایز است یا خیر؟(در صورتی که در قراردادها چیزی ذکر نشده باشد).
پاسخ اجمالی
هر چند برگزاری مجالس ذکر اهل بیت(ع) یکی از مستحبات بشمار می‌آید، ولی حفظ حقوق دیگران از واجبات است. بنابراین باید این مجالس به گونه‌ای برگزار شود که منافی با حقوق دیگران نباشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر زمین مشترک باشد باید با رضایت کلیه شرکا باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
عزاداری و مراسمات جشن اهل بیت علیهم السلام یکی از مستحبات مهم است ولی حفظ حقوق دیگران از واجبات است بنابراین باید طوری عزاداری کرد که حقوق کسی ضایع نشود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
چنانچه منافی با حقوق دیگران باشد باید با رضایت جمیع باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
با فرض مخالفت برخی، برگزاری مراسم جایز نیست، و اگر در این فرض ضرری به برخی از مخالفان وارد شود باید توسط برگزارکنندگان مراسم جبران گردد. البته اگر از قبل، قرارداد و توافقی در این مورد باشد و یا فرد با علم به برگزاری اینگونه مراسم، مغازه را تملک یا اجاره کرده باشد، حق مخالفتی ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.