آیا در یک پاساژ، بعضی از مغازه‌داران – علی‌رغم ایجاد مشکلاتی برای دیگر مغازه‌ها – می‌توانند برای مغازه خود کولر گازی نصب کنند؟
پرسش
در یک پاساژ، بعضی از مغازه‌داران می‌خواهند برای مغازه خود کولر گازی نصب کنند و مجبورند کابلهای آن را از مقابل بعضی مغازه‌ها عبور دهند، اگر این امر باعث از بین رفتن نمای آن مغازه‌ها شود یا موتور کولر موجب مخفی کردن ظاهر مغازه از دید مشتریان و یا ایجاد گرما در مسیر راه‌روها شود، آیا واجب است برای این اقدام از مغازه‌داران دیگر اجازه گرفته شود؟ در صورت نصب، آیا مغازه‌دار مخالف، حق برداشتن آن کابل‌ها و یا موتورها را دارد؟
پاسخ اجمالی
چنانچه این کار موجب مزاحمت و تضییع حق دیگران و یا مخالف مقررات مربوطه باشد، باید از انجام آن خودداری شود و در صورت انجام آن، می‌توان از طریق مجاری قانونی برای رفع آن اقدام نمود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بر خلاف قانون باشد حضرت آیه الله اجازه مخالفت با قانون را نمی‌دهند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه موجب مزاحمت دیگران باشد و یا مخالف قانون و مقررات مربوطه باشد باید از انجام چنین کاری خودداری شود و در این صورت می‌توان از طریق مجاری قانونی برای رفع آن اقدام کنید، مگر این‌که این مقدار متعارف باشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
این امور باید با رضایت صاحبان حق باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در فرض سؤال؛ رضایت سایر مالکین  لازم است، و در صورتی که این اقدامات بدون رضایت آنها باشد، آنان حق شکایت و اقدام برای جمع آوری تجهیزات را دارند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.