مغازه‌ای اجاره کردم که دارای انشعاب آب است، ولی مالک این انشعاب، فرد دیگری جز صاحب ملک است. آیا استفاده از این آب جایز است؟
پرسش
من مغازه‌ای را اجاره کردم. این مغازه دارای آب می‌باشد. آب هم مال صاحب ملک نمی‌باشد ولی چون این مغازه در زیر ساختمان واقع شده و فردی این مغازه را خریده ولی آب را نخریده و انشعاب آب در این مکان موجود می‌باشد صاحبان این موسسه هنوز در این مکان اسکان پیدا نکرده‌اند و خالی از سکنه می‌باشد. و کسی نیست که بخواهم هزینه آب مصرفی را به صاحب ملک پرداخت کنم. ولی نیازی مبرم به این آب دارم برای وضو و شستشو. چه کار باید بکنم. آیا می‌شود خمس آب را داد یا اینکه آب را استفاده کنم. تا زمانی که مالک اصلی پیدا بشود و به وی هزینه‌های آب استفاده شده را پرداخت کنم و اگر هم پیدا نشد چه کار کنم باید خمس آن پرداخت کنم؟
پاسخ اجمالی
تا یقین به رضایت مالک آب ندارید، نمی‌توانید از آن استفاده کنید و در صورت استفاده مرتکب غصب شده و وضو با آن باطل است، ضمن اینکه در مورد مذکور پرداخت خمس، مجوّز برای تصرف محسوب نمی‌شود.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
تا یقین به رضایت مالک آب ندارید، نمی‌توانید از آن استفاده کنید و در مورد مذکور پرداخت خمس مجوّز برای تصرف محسوب نمی‌شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
تصرف بدون رضایت مالک جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
باید از کسی که انشعاب را خریده اجازه بگیرید و در غیر این صورت غصب است و وضو با آن باطل است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
نمی‌توانید استفاده نمایید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
استفاده از آب موجب ضمان است و باید وجه آن را به صاحبش بدهد ولی اگر نداند صاحب آب نسبت به وضو یا غسل راضی است یا خیر؟ وضوی وی باطل است هر چند که بعداً صاحب آب راضی شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.