در نماز جماعت، حداکثر ارتفاع مأموم از امام چقدر می‌تواند باشد؟
پرسش
در نماز جماعت، حداکثر ارتفاع مأموم از امام چقدر می‌تواند باشد؟
پاسخ اجمالی
یک از شرایط صحت نماز جماعت، آن است که مکان نماز مأمومین، پایین‌تر از مکان نماز امام جماعت نباشد.[1] ولی اگر مأمومین بالاتر و با ارتفاع از امام باشند، اشکالی ندارد.
درباره‌ی مقدار این ارتفاع گفته می‌شود، باید به قدری باشد که اتصال صفوف و وحدت عرفى نماز جماعت، صدق کند.[2]
پس اگر مأمومین در چند طبقه به امامی که در طبقه پایین است اقتدا کنند، چنانچه عرفاً، یک نماز جماعت محسوب شود، اقتدا صحیح خواهد بود.

[1]. فاضل لنکرانى، محمد، احکام جوانان، ص 135، مسئله 332، امیر قلم، قم، سى و پنجم، 1427ق.
[2]. ر.ک: فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج‌2، ص 148، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، بی‌تا؛ امام خمینى، سید روح اللّٰه، استفتائات ج‌1، ص 283، دفتر انتشارات اسلامى، قم، پنجم، 1422 ه‍ ق.