کد سایت fa54754 کد بایگانی 67357 نمایه فروش ماهی‌ بدون فلس به کسی که خوردن آن را حلال می‌داند
طبقه بندی موضوعی انواع ماهیان
خلاصه پرسش
آیا فروش ماهی‌ بدون فلس(پولک) به کسانی که خوردن آن را حلال می‌دانند، جایز است؟
پرسش
ما در اندونزی زندگی میکنیم، عده زیادی درآمدشان از راه فروش ماهی است،‌ از جایی که پیروان دیگر مذاهب اسلامی، از ماهی‌های بدون فلس برای خوردن استفاده می‌کنند و بیشترین صیدی که در این جا توسط ماهیگیران می‌شود چنین ماهی‌هایی است، آیا فروش آن ماهی‌ها به آنها که قائل به حرمت خوردن ماهی غیر فلس‌دار نیستند،‌جایز است؟
پاسخ اجمالی
از دیدگاه مذهب اهل بیت، خوردن و خرید و فروش ماهی بدون فلس (اگر استفاده غیر خوراکی ندارد) جایز نیست. ولی در اینکه آیا فروش آن به کسانی ‌که خوردن آن را حلال می‌دانند(از دیگر فرق یا ادیان) جایز است یا نه؟ بین فقها اختلاف نظر است، بیشتر فقها[1] آن را جایز شمرده و برخی[2] آن را جایز نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
فروش آن اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
فروش ماهیان مذکور برای خوردن به مستحلین اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، فروش آن به کسانی که آن را حلال می‌دانند، اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
فروش ماهیهای مذکور به سائر مذاهب که آن را حلال میدانند، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
جایز است. لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام سیستانی، نوری همدانی، مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.
[2]. آیات عظام خامنه‌ای و صافی گلپایگانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی و  نوری همدانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.