در تصادف‌های منجر به فوت، آیا ولی دم می‌تواند از دریافت دیه خودداری کرده و به جای آن، حبس راننده را خواستار شود؟
پرسش
آیا در صورت عدم قبول دیه از طرف ولی دم - در تصادف منجر به فوت - وی می‌تواند مجرم را به زندان بیاندازد؟
پاسخ اجمالی
در تصادفات رانندگی اگر راننده از روی عمد و به قصد کشتن طرف مقابل، فردی را به قتل برساند، قتلش عمد و مستحق قصاص خواهد بود و علاوه بر استحقاق قصاص، قاتل نسبت به جنبه عمومی جرم نیز باید حبس گردد، و در این فرض نوبت به ولی دم نمی‌رسد تا بخواهد به جای دیه، او را حبس نماید. به عبارت دیگر در این موارد، ولی دم می‌تواند با ایشان مصالحه کرده و با گرفتن دیه از قصاص صرف نظر نماید ولی رضایت ولی دم، مانع از حبس قاتل نمی‌شود زیرا حبس او ناشی از جنبه عمومی جرم است که ارتباطی با ولی دم ندارد.
اما اگر راننده وسیله نقلیه، عمداً قصد کشتن شخص را نداشته، اما تصادف منجر به فوتی داشته باشد، در این صورت باید یا شخصاً یا شرکت بیمه‌ای که وسیله نقلیه‌اش را در آنجا بیمه شخص ثالث نموده دیه مقتول را پرداخت نماید و اولیای دم می‌توانند از دیه صرف نظر کنند اما نمی‌توانند از گرفتن دیه استنکاف کرده و به جای آن حبس قاتل را خواستار شوند.