بنده وکیل هستم. در پایان کار یکی از پرونده‌ها، محرز شد که موکل، صاحب مالی که بنده کارش را انجام داده بودم، نبوده است. تکلیف بنده در خصوص حق الوکاله که قرار است از همان مال پرداخت شود چیست؟
پرسش
بنده وکیل هستم و بابت پرونده‌ای حق الوکاله‌ای معین نمودم. در پایان کار محرز شد که موکل، صاحب مالی که بنده کارش را انجام داده بودم، نبوده است. آیا قبول وکالت من گناه بوده است؟ تکلیف بنده در خصوص حق الوکاله که قرار است از همان مال پرداخت شود چیست؟
پاسخ اجمالی
1. اگر طبق وظیفه عمل نموده و از مقررات تخطی نکردید، گناهی مرتکب نشده و مستحق دریافت حق الوکاله هستید.
2. اگر می‌دانید حق الوکاله را از مال حرام می‌پردازند، نباید آن را قبول کنید، اما موکل موظف است آن را از دیگر اموال خویش پرداخت نماید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر طبق وظیفه و قوانین عمل کرده‌اید مستحق دریافت حق الوکاله هستید، اما اگر می‌دانید حق الوکاله را از مال حرام می‌دهند نباید آن را قبول کنید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر وکالت صرفاً برای پیگیری کارها بوده - نه برای به نتیجه رسیدن کارها و نه اینکه کار ناحق دیگری صورت گیرد - اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال اشکالی نداشته و چنانچه صاحب مال رضایت دارد می‌توانید حق الوکاله‌ی خود را بگیرید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر وکیل از قضیه مطلع نبوده گناهی مرتکب نشده ولی دریافت حق الوکاله از آن مال جایز نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.