اهل بیت از دیدگاه شیعیان به چه افرادی اطلاق شده و چرا نامی از پیشوایان شیعه در کتب معتبر اهل سنت با عنوان امام وجود ندارد؟
پرسش
در کتب احادیث اهل سنت در خصوص امامان جست و جویی انجام دادم و هیچ چیزی ندیدم. حال بفرمایید که چگونه شیعیان بیان می دارند که امامان از جمله اهل البیت هستند؟ آیا این دوازده امام و حضرت محمد (ص) و نیز دختر پیامبر (ص) و در کل آنها همسر بزرگوار پیامبر (ص) را از اهل البیت مستثنا می کنند؟ در کتب معتبر و قابل اطمینان اهل سنت هیچ نامی از صادق و کاظم یا هادی و دیگران را ندیدم که به آنها امام خطاب شده باشد؟
پاسخ اجمالی

این پرسش در حقیقت به دو بخش تقسیم می شود:

1. از دیدگاه شیعیان، مراد از اهل بیت در قرآن، چه افرادی هستند و آیا همسران پیامبر نیز مشمول عنوان اهل بیت هستند؟

2. آیا فقدان نام برخی امامان شیعه (ع) در کتب معتبر اهل سنت، به امامت آن بزرگواران خدشه ای وارد خواهد کرد؟

پاسخ بخش اول پرسشتان در موارد زیادی، از جمله پرسش های 6789 (سایت: 6976) ، 243 (سایت: 1850)   و 833 (سایت: 902)   وجود دارد که می توانید آنها را مطالعه فرمایید.

اما در ارتباط با بخش دوم پرسشتان، ابتدا به این مثال توجه فرمایید: فرض کنید که تصمیم به مسافرت گرفته و در ارتباط با شهر مقصدتان، تردید دارید. طبیعی است که برای انتخاب بهتر، از افراد مطلع پرس و جو کرده و با مطالعه راهنماها و نقشه های شهرهای مختلف، مزایا و معایب هر کدام از آنها را بررسی کرده، در نهایت مقصد مناسب خود را انتخاب می کنید.

پرسش ما این جا است که بعد از ورود به شهر مقصد، آیا دیگر نیازی وجود دارد که نقشه شهرهایی که مورد انتخابتان نبوده را نیز به همراه داشته و برای یافتن خیابان ها و مسیرهای داخلی شهری که در آن هستید، آن نقشه ها را نیز مورد جست و جو قرار داده و از پیدا نکردن یک خیابان مورد نظر در آنها متعجب شوید؟! مطمئنا پاسخ منفی بوده و بعد از ورود به یک شهر، مسیرهای موجود در آن را تنها باید در نقشه خود آن شهر جست و جو کرد. اکنون به پرسشتان برمی گردیم:

شیعیان برای انتخاب مسیر درست، ابتدا کتاب ها و منابع معتبر شیعه و اهل سنت را مورد بررسی قرار داده و بعد از آن که حتی با توجه به منابع اهل سنت، به این نتیجه درست رسیده اند که پیامبر (ص)، با بیانات مختلفی، امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (ع) را به عنوان خلیفه بلافصل خود اعلام نموده و با احادیثی چون حدیث ثقلین، ادامه مسیر صحیح اسلام را تنها با پیروی از قرآن و اهل بیت (ع) امکان پذیر دانسته اند، [1] دیگر نیازی نمی بینند که برای یافتن اسامی پیشوایان خویش و یا برای اثبات احکام فقهی، اخلاقی، سیاسی و ...،کتب معتبر اهل سنت را به عنوان مستندی برای خویش قرار داده و در صورت نیافتن موارد فوق در این کتاب ها، در اعتقادات خود دچار تردید شوند. البته، می توان برای مناظرات و مباحثات ثانویه، به این کتاب ها نیز استناد کرد، اما جز در مرحله اول و انتخاب مسیر صحیح که نیاز به بررسی افکار متفاوت وجود دارد، در مراحل بعدی، شیعیان به هیچ وجه، عقاید خود را به کتاب های اهل سنت مستند نکرده، بلکه از منابع غنی شیعی در این راه استفاده می کنند و اعلام نشدن پیشوایان شیعه به عنوان امام در کتب اهل سنت، خدشه ای به اعتقاداتشان در این زمینه وارد نخواهد کرد.

[1] ر.ک: پرسش 1289 (سایت: 1273).