نظر اسلام در مورد نگاه به آلت تناسلی زن و مرد چیست؟
پرسش
دیدن آلت تناسلی و باسن زن و مرد چه گناهی دارد؟
پاسخ اجمالی

از نظر حکم فقهی نگاه به عورت غیر همسرحرام است مگر در جایی که برای معالجه چنین نگاهی ضرورت داشته باشد. در روایات مجازات متعددی از جمله: قرار گرفتن در گروه منافقین و مورد لعنت هفتاد هزار ملک واقع شدن، بیان شده است.

پاسخ تفصیلی

در پاسخ به این سؤال باید هم از جهت حکم فقهی و هم از نظر آثار و مجازات های این نگاه ها بحث شود :

الف: از نظر حکم فقهی:

آلت تناسلی و مخرج مدفوع (غائط ) اصطلاحاً "عورت" گفته می شود. حضرت امام در بیان مراد از عورت مرد فرموده اند: " عورت مرد که در نماز واجب است به پوشاند همان مقدارى است که نگاه کردن به آن حرام است، یعنى پشت و پیش او که عبارت از دبر و آلت رجولیت و بیضتین باشد، واجب است بپوشاند.[1]

از نظر اسلام نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم (به جز صورت به مقداری که واجب است در وضوء شسته شود و دستها تا مچ) حرام است حتی اگر به آلت تناسلی او نگاه نکند. همچنین نگاه به عورت دیگرى حرام است و فرقی نمی کند که زن به عورت زن یا مرد نگاه کند یا مرد به عورت مرد یا زن نگاه کند در هر صورت نگاه کردن حرام است و تنها دو مورد استثناء شده است:

1. زن و شوهر مى‏توانند به تمام بدن یکدیگر نگاه کنند. حضرت امام ره در این زمینه فرموده اند: "نگاه کردن به عورت دیگرى حرام است، اگر چه از پشت شیشه یا در آیینه یا آب صاف و مانند اینها باشد و احتیاط واجب آن است که به عورت بچه ممیز هم نگاه نکنند ولى زن و شوهر مى‏توانند به تمام بدن یکدیگر نگاه کنند.[2]

2. نگاه کردن پزشک به عورت فرد مریض برای معالجه. حضرت امام ره در این زمینه فرموده اند: " اگر انسان براى معالجه کسى ناچار شود که به عورت او نگاه کند بنا بر احتیاط واجب باید آیینه را در مقابل گذاشته و در آن نگاه کند ولى اگر چاره‏اى جز نگاه کردن به عورت نباشد اشکال ندارد. [3]

البته اگر مراد از باسن بالای ران و غیر موضع خروج مدفوع باشد زن می تواند به باسن زن دیگر بدون قصد شهوت نگاه کند و مرد نیز می تواند بدون قصد شهوت به باسن مرد دیگر نگاه کند. [4]

ب: از نظر آثار و مجازات های این نگاه ها

در روایات مجازات متعددی بیان شده است از جمله:

1. کسی که عمدا به عورت دیگری (غیر همسر خود)نگاه کند خداوند او را از منافقین قرار می دهد...."[5]

2. کسی که عمدا به عورت دیگری (غیر همسر خود) نگاه کند هفتاد هزار ملک او را لعن خواهند کرد و... "[6]

[1] نجاة العباد (للإمام الخمینی)، ص: 91 ، مسأله 3

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 489، مسأله 2436

[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 491 مسأله 2442

[4] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 490 مسأله 2438: "مرد نباید با قصد لذّت به بدن مرد دیگر نگاه کند و نگاه کردن زن هم به بدن زن دیگر با قصد لذّت حرام است‏.

[5] صدوق،من‏لایحضره‏الفقیه ج : 4 ص : 13:" ِ وَ قَالَ مَنْ نَظَرَ إِلَى عَوْرَةِ أَخِیهِ الْمُسْلِمِ أَوْ عَوْرَةِ غَیْرِ أَهْلِهِ مُتَعَمِّداً أَدْخَلَهُ اللَّهُ تَعَالَى مَعَ الْمُنَافِقِینَ الَّذِینَ کَانُوا یَبْحَثُونَ عَنْ ...انتتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم،1413ه ق،چهارجلدی

[6] وسائل‏الشیعة ج : 1 ص : 299:"...وَ نَهَى أَنْ یَنْظُرَ الرَّجُلُ إِلَى عَوْرَةِ أَخِیهِ الْمُسْلِمِ وَ قَالَ مَنْ تَأَمَّلَ عَوْرَةَ أَخِیهِ الْمُسْلِمِ لَعَنَهُ سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَکٍ وَ نَهَى الْمَرْأَةَ أَنْ تَنْظُرَ إِلَى عَوْرَةِ الْمَرْأَةِ وَ..."