آیا دعای «لا اِلهَ اِلاّ اللهُ بِعِزَّتِکَ وَ قُدْرَتِکَ لا اِلهَ اِلاّ اللهُ بِحَقِّ حَقِّکَ وَ حُرْمَتِکَ لا اِلهَ اِلاّ اللهُ فَرِّجْ بِرَحْمَتِکَ»، که از شیخ بهایی نقل شده است، منبع روایی معتبر دارد؟
پرسش
از شیخ بهائی نقل شده است که: اگر کسی برای برآورده شدن حاجتش از خداوند که قاضی الحاجات است، هفتاد مرتبه با توکل بر خدای تعالی، اعتقاد درست، نیت پاک و توجه به معنا این ذکر گرانبها‌ی «لا اِلهَ اِلاّ اللهُ بِعِزَّتِکَ وَ قُدْرَتِکَ لا اِلهَ اِلاّ اللهُ بِحَقِّ حَقِّکَ وَ حُرْمَتِکَ لا اِلهَ اِلاّ اللهُ فَرِّجْ بِرَحْمَتِکَ» را بخواند، اگر حاجت او روا نشد در قیامت با من مخاصمه کند. آیا چنین چیزی صحت دارد؟
پاسخ اجمالی

دعا توجه انسان به سرچشمه وجود و پروردگار هستی است. در میان همه‌ی عبادت‌ها عبادتی نیست که مانند دعا این رابطه‌ی فرخنده را به شایستگی تحقق بخشد و آن‌را مداوم و جاودانه گرداند. البته لزومی ندارد دعا حتما سند داشته باشد، همین‌که محتوای ارزش‌مند و قابل پذیرشی داشته باشد کفایت می‌کند؛ مانند بسیاری از مناجات‌های بزرگان و الهی‌نامه‌ها که سند ندارند، ولی به جهت داشتن محتوای ارزش‌مند مورد قبول و پذیرش‌اند. به عبارت، اگرچه داشتن سند و مأثور بودن سبب برتری برخی دعاها است؛ اما ذکر آثار و خواص دعاهای مأثور برای دعاهایی که سند ندارند، صحیح نیست.

با توجه به این نکات، دعایی که در بعضی از کتاب‌های معاصر[1] و برخی سایت‌ها به شیخ بهائی نسبت داده شد، همچنین خواص ذکر شده برای آن‌را در منابع روایی معتبر و کتاب‌های در دسترس شیخ بهایی نیافتیم؛[2] اما از آن‌جا که محتوای آن منافاتی با مبانی اسلامی ندارد و کلمات ذکر شده در آن به نوعی برگرفته از برخی از دیگر دعاها و روایات است، می‌توان آن‌را به امید رسیدن به ثواب خواند:

«لا اِلهَ اِلاّ اللهُ بِعِزَّتِکَ وَ قُدْرَتِکَ لا اِلهَ اِلاّ اللهُ بِحَقِّ حَقِّکَ وَ حُرْمَتِکَ لا اِلهَ اِلاّ اللهُ فَرِّجْ بِرَحْمَتِکَ».

[1]. صدرایی خویی، علی، شیخ بهایی مخزن اسرار سیر و سلوک، ص 69، قم، انتشارات خویی، 1391 ق.

[2]. در صورت برخورد با منبع معتبری در این زمینه، این پاسخ ویرایش خواهد شد.