آیا اطلاعاتی در مورد زندگی مسلم بن کثیر که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه مسلم بن کثیر که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که توانست روز عاشورا در مسیر هدفی که امام حسین(ع) دنبال می‌کرد به فیض شهادت برسد، مسلم(اسلم)[1] بن کثیر ازدی[2] اعرج،[3] است. برخی نویسندگان متأخر او را همان سلیمان بن کثیر دانسته­اند که در برخی زیارات از او یاد شده است.[4] و نیز در زیارت می­خوانیم: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ أَسْلَمَ‏ بْنِ‏ کَثِیرٍ الْأَزْدِیِ‏ الْأَعْرَج‏».[5] که این احتمال نیز وجود دارد که «اسلم بن کثیر ازدی» همان «مسلم بن کثیر ازدی» باشد و به دلیل اشتباه در نسخه‌برداری این تفاوت در آن به وجود آمده باشد.

بر اساس گزارش ابن شهرآشوب، مسلم بن کثیر در همان حملات اولیه دشمن به درجه‌ی شهادت نایل آمد.[6]

هم‌چنین در برخی از منابع متأخر آمده است که وى، از تابعین ساکن کوفه بوده و در نبردهای امام علی(ع) نیز حضور داشت که در یکى از آنها از ناحیه‌ی پا[7] توسط عمرو بن ضبة تمیمی‏ زخمى شد.[8]

او در جریان قیام امام حسین(ع)، مسلم بن کثیر از کوفه خارج و رهسپار کوى ایشان شد و به همراه غلامش رافع،[9] هنگام فرود آمدن آن‌‌حضرت(ع) در کربلا به آن بزرگوار رسید.[10]

گزارش‌های اخیر چندان مورد اعتماد نیست، مگر آن‌که مستندی در منابع کهن داشته باشد.

[1]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 155-156، قم، آل البیت ‏ع، چاپ دوم‏، 1406ق؛ محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 212، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[3]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 105، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق.

[4]. محدّثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص 230، قم، نشر معروف‏، چاپ دوم، 1417ق.

[5]. المزار الکبیر، ص 494.

[6]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[7]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 185، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.

[8]. الحسینی الحائری الشیرازی، سید عبدالمجید‏، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 432، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.

[9]. ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 185.

[10]. ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 432.